Xàfecs i tronades abans d'un 1-O encara insegur

Demà al matí encara s'escaparan ruixats puntuals a prop del litoral i l'ambient serà més fresc

El cap de setmana ha arrencat amb boira a les fondalades interiors i amb la presència d'un tel de núvols prims a la resta.

Els núvols alts d'aquest matí anuncien l'arribada d'un front que repartirà xàfecs i tronades a força comarques durant la segona meitat del dia. Els ruixats s'iniciaran abans del migdia cap a l'Alt Pirineu i, havent dinat, es començaran a escampar per altres sectors del nord i el nord-est. Tot fa pensar que els xàfecs més intensos es repartiran en comarques com el Berguedà, el Ripollès, Osona, la Garrotxa i també –avançada la tarda– cap a l'Empordà i sectors del pla de Girona. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de precipitació que engloba algunes comarques del nord-est del país.

Al vespre els ruixats podran revifar també a prop del litoral i el prelitoral, especialment en punts de la Costa Daurada i del sud del litoral barceloní.

Les precipitacions tendiran a debilitar-se a partir de la nit, malgrat que tot fa pensar que l'1-O es llevarà encara amb molts núvols arreu i amb gotellades o ruixats residuals repartits sobretot a l'entorn del litoral i el prelitoral central i, de forma més dispersa, per les comarques interiors. Els núvols tendiran també a esqueixar-se al llarg del matí i la possibilitat de pluja també es difuminarà de mica en mica.

De cara a la tarda, però, podran tornar a sorgir alguns xàfecs puntuals en punts del nord-est, sobretot del voltant del Montseny, les Guilleries o la serralada Transversal. També es preveu un diumenge tapat cap al nord del Pirineu, amb plugims o xàfecs més abundants durant la segona meitat del dia.

El pas del front obrirà les portes a vent de mestral i tramuntana, un fet que implicarà que, a última hora d'aquest dissabte, notem un ambient clarament més fresc arreu.

Demà serà un dia més de tardor, les màximes no arribaran als 20 ºC a les localitats de l'interior i del nord del país, i superaran només lleugerament aquesta marca a prop de la costa. A la vall de l'Ebre, en algun punt de Ponent i a l'interior del País Valencià, en canvi, passaran dels 25 ºC.

El front d'aquest cap de setmana arribarà més descafeïnat al País Valencià, on només s'escaparan xàfecs irregulars aquesta tarda cap a Castelló. A les Balears s'esperen ruixats dispersos a partir d'aquest diumenge a la matinada, sobretot a Menorca i al nord de Mallorca.

La setmana vinent començarà encara amb restes d'inestabilitat, cel canviant i xàfecs puntuals sobretot a la tarda al nord i el nord-est de cara a dilluns. Entre dimarts a la tarda i dimecres al matí els ruixats es podrien concentrar sobretot a prop de la costa.