Méteo especial: els aiguats més abundants i extensos arribaran al vespre

Aquesta nit les pluges fortes seran molt més extenses que aquest matí

La forta tempesta que ha descarregat aquest matí a Barcelona podria ser només un preludi de les pluges que arribaran de cara al vespre. Les actualitzacions dels models meteorològics d'aquest matí no han posat fi a la incertesa en el pronòstic, però el més probable és que entre aquest vespre i demà al matí una situació de pluges fortes afecti moltes comarques de la meitat est, especialment les de Girona i de Barcelona.

Les precipitacions s'entreveuen molt irregulars i intermitents, però en alguns moments podrien descarregar amb intensitat forta i deixar acumulacions de 40 o 50 l/m2 en poca estona. Entre avui i demà és possible que en alguns indrets s'hi acumulin més de 100 l/m2. Això podria passar tant en punts de la costa com en sectors de les Guilleries, del Collsacabra, del Pirineu oriental o de la serra de l'Albera.

Aquest matí novament Barcelona ha sigut l'epicentre de les fortes tempestes que han inundat molts carrers de barris com Montjuïc, Sants o les Corts. Un aiguat molt local però també molt estàtic i intens ha deixat fins a 96 l/m2 a les Corts, 91 l/m2 a la plaça de Sants, 71 a la Zona Universitària, 57 a l'Eixample i al port, o 48 a l'Hospitalet, tot això mentre a la banda Besòs de la ciutat no hi queia gairebé ni una gota.

Les tempestes han fet aparèixer, a més, diversos caps de fibló i petits tornados, que se sumen al que ahir a la tarda ja es va poder veure davant de la costa.

Les pluges fortes també han afectat però menys altres punts de la costa central i comarques de l'altiplà central i de Ponent. El telèfon d'emergències 112 ha rebut 154 trucades per 125 incidències relacionades amb la pluja entre les 8 i les 10 del matí, més de la meitat provinents de Barcelona. A part de l'aiguat de la Ciutat Comtal, entre ahir i aquest matí fins a les 10 destaquem aquestes altres pluges (en l/m2):

  • Sant Cugat del Vallès, 36
  • Figueres, 31
  • Sant Pere Pescador, 29
  • Molins de Rei, 27
  • Roses, 22
  • Cunit, 19
  • el Vendrell, 17
  • Figueres, 15
  • Blancafort, 12
  • Vilafranca del Penedès, 11

Durant les pròximes hores les pluges aniran acompanyades de vent d'entre xaloc i llevant, que, tot i que no serà fort en cap moment, sí que aixecarà onades de més de dos metres en alguns punts de la costa central i de la Costa Brava, sobretot durant les últimes hores d'avui i les primeres de demà.

El Meteocat ha apujat a perill alt el risc per aiguats de cara a la tarda i a aquesta nit en moltes comarques de la costa i del prelitoral, sobretot a les de Barcelona i de Girona. Durant la nit que ve és quan hi ha més comarques alertades per possibles aiguats. També hi ha perill alt per possibles acumulacions de més de 100 l/m2 en 24 hores, i també hi ha un altre avís de situació de perill referent a l'estat de la mar.

Aquest canvi de temps farà entrar aire més càlid. Avui, tot i la inestabilitat, les temperatures pujaran una mica més que ahir, i els pròxims dies la pujada serà més clara, sobretot a les comarques de la meitat oest. Arribarem al cap de setmana amb algunes màximes de fins a 25 graus: l'ambient serà més d'estiu que de tardor.

El temps del pont anirà de més a menys. Divendres s'entreveu assolellat, però probablement a mesura que avanci el cap de setmana els núvols aniran enterbolint cada cop més el cel. Tot i que encara és aviat per precisar-ho, és possible que diumenge torni a ploure en força comarques. La temperatura recularia progressivament però l'ambient no serà tan fred com en aquest inici de setmana.

Abans d'això, el pas d'un altre front provocarà també algunes pluges dijous a la tarda, xàfecs que afectaran sobretot la meitat oest de Catalunya. Entremig demà a la tarda i dijous al matí és probable que predominin les clarianes.