La méteo en 1 minut: calor intensa altra vegada

Els pròxims dies la sensació tèrmica tornarà a enfilar-se per sobre dels 35 graus

El dia ja dura uns 50 minuts menys que per Sant Joan, i això poc o molt fa que les temperatures nocturnes no siguin tan exageradament altes. Aquesta nit el termòmetre no ha baixat dels 24,4 graus al centre de Barcelona, però en canvi en general la mínima ha reculat per sota dels 20, fins i tot en molts punts de la costa.

El que ens espera és un altre episodi de calor intensa que durarà 4 o 5 dies. Aquesta situació de temperatures altes serà més com les d'abans del canvi climàtic, amb màximes per sobre dels 35 graus a Ponent però sense que el termòmetre escali fins als 40. Les nits seran més de mal dormir a la costa, i a prop de mar la temperatura de sensació també fregarà els 35 graus al migdia, sobretot dilluns.

Al final d'aquest pic de calor no hi haurà cap gran refrescada; la temperatura recularà dos o tres graus entre dimecres i dijous, però és possible que arribem al cap de setmana que ve altre cop amb calor intensa. L'estiu encara té molta corda, no hi ha cap indici que la calor o el temps estiuenc s'hagin d'estroncar a mitjà termini.

Pel que fa a l'estat del cel, aquesta matinada han descarregat xàfecs puntuals al Pirineu i en punts de l'Empordà, però avui el sol predominarà arreu. A la tarda hi haurà noves nuvolades al Pirineu, però si arriben a deixar algun xàfec seran només fenòmens aïllats. Ahir a última hora van arribar tempestes per Ponent que van deixar fins a 17 l/m2 al Montsec.

El cap de setmana no hi haurà grans canvis, però sí que és probable que diumenge els ruixats de tarda siguin una mica més extensos al Pirineu. En general demà i diumenge farà sol. Al voltant de dimecres que ve sembla que el temps serà més variable, i és possible que els xàfecs de tarda puguin estendre's a altres indrets de la meitat nord de Catalunya. En tot cas, aquest canvi de temps no sembla l'inici de cap nova tendència, no és probable que els xàfecs sobtats de tarda comencin a marcar el temps a partir de llavors.

Pel que fa a vent i situació marítima, aquesta tarda la tramuntana deixarà de bufar a l'extrem nord de l'Empordà i el cap de setmana hi haurà marinades no gaire destacables. La situació marítima serà una mica més tranquil·la que els últims dies. Les banderes verdes predominaran molt més que les grogues a les platges.

A més llarg termini no hi ha indicis de cap gran canvi de temps que pugui fer pensar que abans del 15 d'agost hi haurà un augment dels ruixats i tempestes o una baixada sobtada de la temperatura. Més aviat el més probable és que la temperatura es mantingui en general per sobre del que seria normal.

Més continguts de