La méteo en 1 minut: cap de setmana de calor forta

El cap de setmana hi haurà poques tempestes de tarda però els ruixats reapareixeran dilluns

Hem encetat aquest dijous amb alguns petits xàfecs al prelitoral i a la Catalunya Central, símptoma de la inestabilitat que continua present després de les tempestes d'ahir. Entre la tarda i la nit ahir les tronades van deixar fins a 56 l/m2 a Tírvia, 42 a Espot, 31 a Ulldeter, 22 a Das, 15 a Solsona, 11 al Parc Natural dels Ports i 11 a Maials.

Avui es repetiran els xàfecs sobtats a la tarda i, com ahir, no afectaran només el Pirineu i el Prepirineu, sinó que també apareixeran a l'altiplà central, als Ports i a l'interior de les comarques de Tarragona. Seran xàfecs curts, però que poden descarregar 20 o 30 l/m2 en poca estona, especialment al Pirineu.

Avui el temps més variable farà que la temperatura quedi una mica més frenada a Ponent, però en general l'ambient serà molt similar al d'ahir. El vent no serà destacable, però bufarà de mar cap a terra, i això farà que el mar no estigui especialment tranquil a les platges més obertes. A partir del migdia les onades podrien superar el mig metre en algunes platges centrals i del sud.

Els pròxims dies la calor augmentarà clarament. El cap de setmana els termòmetres s'enfilaran més de 5 graus respecte a avui, especialment diumenge, quan probablement s'arribaran a superar els 40 ºC en alguns punts de Ponent i de les Terres de l'Ebre.

Diumenge s'entreveu el dia més calorós d'aquest any fins ara, però la bona notícia és que a partir de dilluns es dibuixa clarament un canvi de masses d'aire que ens tornarà a temperatures molt més normals. La primera part de la setmana que ve no cal esperar temperatures especialment baixes per a l'època, però sí una calor més suportable.

Pel que fa a l'estat del cel, els pròxims dies les tempestes aniran a la baixa. Les tardes del cap de setmana només hi haurà ruixats molt puntuals al Pirineu, i en general el sol predominarà. La setmana que ve començarà amb temps més canviant, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona. Entre dilluns i dijous els ruixats de tarda aniran a més a les comarques de l'est.