La méteo: la setmana que ve arribarà la calor més forta d'aquest estiu fins ara

Aquest tarda cauran alguns xàfecs i tempestes des del Pirineu fins a punts del prelitoral

Tot i que hem encetat el divendres amb el cel tapat i ruixats febles i dispersos en molts indrets, a mesura que avanci el matí s'aniran obrint clarianes d'oest a est i el migdia ja el passarem amb molt de sol a les comarques de Lleida i Tarragona. A la meitat oriental del país, en canvi, no s'acabarà de fer net del tot i continuarà plovisquejant a estones fins a l'hora de dinar. Tot plegat, però, serà poca cosa i, de fet, durant les últimes 12 hores pràcticament enlloc s'han acumulat més de 5 litres per metre quadrat.

En tot cas, a la tarda la inestabilitat tornarà a guanyar protagonisme i els xàfecs sobtats, tempestes i calamarsades descarregaran amb força al Pirineu, a les comarques gironines i a la Catalunya Central. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per intensitat de precipitació superior als 20 mm en 30 minuts que afecta pràcticament tota la meitat oriental del país.

Les temperatures cauran en picat als indrets on plogui amb ganes i, en conjunt, l'ambient d'aquest divendres serà més suportable que el dels últims dies, amb màximes que es mouran en general entre els 28 i els 32 graus.

La pròxima nit també serà de més bon dormir i demà al migdia els termòmetres tornaran a quedar relativament frenats. Aquesta refrescada, però, serà totalment transitòria i diumenge la calor ja es farà més evident. Tot apunta que la primera meitat de la setmana vinent la passarem amb temperatures de plena canícula. De fet, no seria gens estrany que dilluns o dimarts se superin els 40 graus a Ponent o a la vall de l'Ebre.

El sol també recuperarà protagonisme ràpidament. Demà ja no plourà enlloc i dissabte gaudirem de molt més sol que no pas núvols al conjunt del país. I diumenge farà un dia esplèndid, amb cel bàsicament serè i només algunes nuvolades de tarda al Pirineu oriental. Aquesta dinàmica es mantindrà durant els pròxims dies i, a excepció d'alguna gotellada aïllada a l'extrem nord del Principat, tot fa pensar que acabarem de passar el mes de juliol sense haver d'obrir el paraigua enlloc.