La lluna plena d'aquest dilluns serà la més grossa des del 1948

Entre el centre de la Terra i el del nostre satèl·lit avui 'només' hi haurà 356.500 quilòmetres de distància

El terme 'superlluna' s'ha fet bastant popular en els últims anys en els mitjans de comunicació, és la forma com se solen definir darrerament les llunes plenes que coincideixen amb el perigeu, el punt de màxima proximitat entre la Terra i el seu satèl·lit. La lluna plena d'avui dilluns serà la superlluna més grossa d'aquest any, i no només això, sinó que serà, a més a més, la més grossa des del 1948.

El motiu és que el perigeu d'avui  farà que la distància entre el centre de la lluna i el centre de la Terra sigui de 'només' 356.500 km, la més curta des del gener del 1948. La lluna no se'ns tornarà a acostar tant fins a l'any 2034. Val a dir que a ull nu no serà possible apreciar la diferència entre aquesta superlluna i les dels darrers anys, i més encara si tenim en compte que la coincidència es produirà cap al migdia, hora nostra, però s'estima que totes les llunes plenes que coincideixen amb el perigeu les veiem un 14% més grans i un 30% més brillants que quan passen en l'apogeu. Aquesta tarda, just quan surti al voltant de les 18h., serà quan la veurem més grossa.

Curiosament, la lluna era a finals d'octubre en el seu punt més llunyà de l'any, el 31 d'octubre va arribar a estar a 406.600 km de la Terra, cosa que vol dir que el nostre satèl·lit se'ns ha acostat més de 50.000 km en 15 dies, i això són més de 3.300 km per dia, uns 140 km per hora. Evidentment, aquest acostament no s'ha produït en línia recta, sinó orbitant al nostre voltant, però és una dada prou curiosa.

La distància entre la lluna i la Terra s'escurça i s'allarga periòdicament a causa del fet que l' òrbita amb què el satèl·lit gira al nostre voltant no és circular, sinó el·líptica. La lluna plena de novembre formarà part del trio de superllunes d'aquest tram final de l'any; la d' octubre també va ser més grossa del normal, com també ho serà la de desembre.