Méteo especial: una altra calorada la setmana que ve

Entre dilluns i dimecres la temperatura tornarà a fregar els 40 graus a Ponent

La humitat que van deixar els ruixats d'ahir ha provocat que aquest matí s'hagin format alguns núvols baixos al Pirineu Oriental i a la Catalunya Central, uns núvols que es desfaran ràpidament. Ahir els ruixats van deixar 22 l/m2 a Sant Privat d'en Bas, 22 a Sant Feliu de Pallerols, 18 a la Vall d'en Bas, 14 a Montesquiu, 8 a Sort, 6 a Ribes de Freser i 2 a Olot.

Avui el sol predominarà i els ruixats de tarda ja seran fenòmens totalment aïllats. El cap de setmana el temps serà estable i, tot i que a les tardes continuaran creixent nuvolades en llocs del Pirineu, els xàfecs seran escassos. No hi ha indicis que això hagi de canviar durant la primera part de la setmana que ve: el sol predominarà arreu i, tot i que a les tardes aniran creixent nuvolades al Pirineu, el més probable és que només continuïn apareixent ruixats puntuals.

Avui i demà el vent serà moderat en alguns llocs de la costa, sobretot a les platges més obertes de la Costa Brava. En aquest sector és probable que hi hagi algunes banderes grogues, però a la resta la situació marítima serà tranquil·la.

La calor serà la gran protagonista del temps dels pròxims set dies. Una nova massa d'aire molt càlid s'estendrà cap a Europa des del nord de l'Àfrica i, tot i que aquesta vegada la glopada sahariana no ens agafarà tant de ple, n'hi haurà prou perquè a partir de dilluns la temperatura torni a superar amb facilitat els 35 graus en moltes comarques interiors, i a Ponent fins i tot es freguin els 40. Seran com a mínim tres dies de temperatures un altre cop extremes, sobretot a l'oest de Catalunya i al Pirineu.

La situació no s'entreveu tan dura com la de finals de juny, especialment a l'est. Al prelitoral l'onada de calor que va arribar al voltant del 28 de juny va comportar temperatures de més de 40 graus, i aquest cop sembla que no es passarà dels 35, això sí, amb una sensació de xafogor que fregarà igualment els 40. La calor serà més dura a Ponent, i proporcionalment el termòmetre també es dispararà més a França, al Benelux i al sud d'Anglaterra que aquí.

Ahir esmentàvem la possibilitat d'un final de cop d'aquesta calor a partir de divendres. Per ara aquesta possibilitat no està tancada, però tampoc és l'escenari més probable. El més probable és que a partir de dijous la calor es redueixi progressivament sense que arribi cap situació de tempestes extenses. En tot cas, sí que sembla probable que el cap de setmana que ve les temperatures ja seran més normals o fins i tot lleugerament inferiors al que tocaria.