Méteo especial: dos dies més d'onada de calor

Entre divendres i dissabte una tongada de ruixats i tronades farà marxar les altes temperatures

Avui per sisè cop aquest any s'han superat els 40 graus a Lleida, un fet totalment insòlit amb dades des del 1960. Fins ara l'estiu amb més dies de 40 graus era el 2015, any en què s'hi va arribar quatre vegades. Només hi ha un altre any que hagi acumulat més d'un dia de 40 graus a la capital del Segrià durant l'estiu, va ser el 1982, any en què s'hi va arribar dos cops. Avui aquests 40 graus s'han assolit també en altres indrets de Catalunya, aquestes són algunes de les temperatures màximes més destacades (en graus centígrads):

Lleida, 41

Alcarràs, 40,7

Cardona, 40,5

Vilanova de Segrià, 40,5

Seròs, 40,5

Torres de Segre, 40,3

Tremp, 40,1

Organyà, 40

Torroja del Piorat, 40

El Meteocat té actiu un avís per onada de calor que afecta tot Catalunya, i el perill es considera especialment alt en un grup de comarques de centals i de l'oest que va del Pallars Jussà fins a Osona, i del Berguedà fins a les Garrigues.

Demà la calor seguirà sent tan intensa com avui i encara s'arribarà fins a 40 graus en algunes comarques de Ponent. Dijous el termòmetre començarà a recular tímidament a l'oest de Catalunya, però a la costa la xafogor podria ser fins i tot més marcada. A partir de divendres sí que començarà a remetre l'onada del calor. El canvi es notarà especialment entre dissabte i diumenge, moment en què el termòmetre recularà més de 10 graus en algunes comarques i més de 5 en general.

El canvi de temperatura anirà acompanyat també de canvis en l'estat del cel. Avui, demà i dijous el sol continuarà dominant gairebé arreu, però a partir de divendres augmentaran els núvols, i dissabte és cada cop més probable que hi hagi xàfecs sobtats en diverses comarques, especialment al Pirineu, el Prepirineu i en moltes comarques de Girona i la Catalunya Central; una tongada de xàfecs més aviat curta. Diumenge encara podria ser un dia mig ennuvolat, però res fa pensar que el temps variable i insegur hagi de ser la tònica de la setmana que ve.