Les pluges superen els 150 l/m2 i posen al límit diverses rieres del Camp de Tarragona

Les precipitacions continuaran durant la nit i podrien encara ser fortes en qualsevol punt

Tarda d'aiguats molts intensos i en alguns casos força estacionaris. Les pluges han provocat inundacions de carrers a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, però l'aiguat més estàtic i continuat ha descarregat al Baix Camp, fet que ha portat al límit algunes rieres de la zona, és el cas de les rieres d'Alforja i Maspujols, que desemboquen a Cambrils i que aquest vespre estan baixant al límit de la seva capacitat.

Pobles com Riudoms han quedat gairebé incomunicats i més de 9.000 abonats s'han quedat sense llum. La línia de tren de llarga distància entre Tortosa i Barcelona ha quedat ja tallada a la tarda, al vespre no sortien trens ni de València ni de Barcelona per cobrir aquest trajecte. Fins i tot l'autopista AP-7 ha quedat tallada entre Vila-seca i Cambrils també a causa de les fortes pluges. Mossos d'Esquadra, Bombers i Policia Local de Cambrils han evacuat una casa de colònies de Cambrils ubicada molt a prop de la riera de Maspujols on hi havia allotjats 50 nens d'una escola de Sant Just Desvern.

En hores anteriors el temporal també havia provocat aiguats importants a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, on l'aigua va omplir carrers i va provocar inundacions de baixos. La línia de tren entre Llançà i Girona va quedar interrompuda, i diverses carreteres secundàries van quedar tallades per l'acumulació d'aigua. La pluja va acumular 100 l/m2 a Torroella de Montgrí, 82 a Figueres i 76 a Castelló d'Empúries. També a les Terres de l'Ebre les pluges van deixar-hi quantitats molt poc habituals. A Amposta ahir va ploure-hi més que en tot l'any fins ara, els 117 l/m2 acumulats ahir a la capital del Montsià fins a les nou del vespre superen els 108 que s'hi havien acumulat en els últims gairebé deu mesos. Les pluges van deixar també 134 l/m2 a Tivissa o 123 als Alfacs, al Delta de l'Ebre.

Tot i que les pluges van deixar molta aigua tant al nord com al sud de Catalunya, les comarques més centrals van quedar al marge dels xàfecs durant bona part del dia. A les deu de la nit indrets com Barcelona, el Prat o Granollers havien rebut menys de 10 l/m2. És probable que durant la nit les tempestes hagin descarregat també amb força en aquests sectors.

El vent i el temporal marítim van ser els altres protagonistes del dia. A la Tosa d'Alp es va arribar a registrar un cop de vent de 129 km/h, al Port de Barcelona el llevant va arribar a 81 km/h i a Roses a 78. El temporal marítim més dur s'espera aquest matí a la Costa Brava, on les onades poden arribar a superar els 4 metres.

El temporal anirà clarament a la baixa avui, els ruixats podran ser localment forts encara en algunes comarques del nord fins al migdia, però a partir de demà entrarem en una fase de temps estable i assolellat que inclourà també el cap de setmana. Aquest temporal no obrirà la porta al fred. Les pròximes nits seran un mica més fredes i es baixarà dels 10 graus a l'interior i en algunes fondalades prelitorals, però de cara al cap de setmana el termòmetre tornarà a superar els 20 graus al migdia amb facilitat. Sembla difícil que el fred arribi abans de la castanyada.

Les pluges continuaran i aniran a més al vespre. En molts casos seran pluges d'anar fent, però cal tenir en compte també la possibilitat d'aiguats més forts que descarreguin molta aigua en poca estona. Això passarà sobretot al vespre i a les primeres hores de la nit, moment en el qual també augmentarà el risc de tempestes i fenòmens severs, tant en comarques de la costa com en punts del Pirineu i de la Catalunya Central.

Cap de fibló a Eivissa

Aquest matí un possible tornado o esclafit ha provocat tres ferits i importants destrosses a Sant Antoni, a Eivissa. El cap de fibló ha entrat per mar associat a una forta tempesta que ha escombrat l'illa. El fenomen ha provocat nomborses destrosses, caiguda d'arbres i alguns murs, trencament de vidres. Tres persones que treballaven en una bora han estat hospitalizades a causa de les contusions i ferides lleus. Segons dades de l'AEMET el tornado ha arribat a provocar ratxes de vent d'entre 120 i 140 km/h. Entre ahir i avui les pluges han deixat 67 l/m2 a Escorca, 59 a Palma i 53 a Eivissa.