El Meteocat apuja a alt el perill per pluges abundants a les Terres de l'Ebre

La borrasca portarà pluges i vent sobretot durant dilluns

Escolta aquí la previsió del temps

El Meteocat ha apujat a alt el perill per pluges abundants en tres comarques del sud del país: la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. L'avís de situació de perill per pluges abundants alerta de la possibilitat que se superin els 100 l/m2 en 24 hores, tot i que especifica que aquest llindar se superarà a les cotes elevades d'aquestes comarques. També hi ha avisos actius per mala mar i per xàfecs intensos. Aquest últim afecta no només les comarques del sud, sinó també un bon grapat de comarques centrals de la costa i del prelitoral.

El temps començarà a canviar a la tarda. Augmentaran els núvols per l'oest i descarregaran alguns ruixats sobtats. Plourà sobretot al Pirineu i el Prepirineu, però també en algunes comarques de Ponent. Ruixats sobtats i localment intensos. No és gens descartable que alguns vagin fins i tot acompanyats de tempesta.

Demà la borrasca ens afectarà de manera molt més clara. Amb el pas del matí les pluges aniran apareixent gairebé a tot arreu. En general deixaran entre 10 i 30 l/m2, però que en indrets del Pirineu, en comarques de l'oest i a les Terres de l'Ebre podrien arribar a sumar més de 100 l/m2 en 24 hores. Els ruixats més intensos i acompanyats de tempesta afectaran també les comarques de l'extrem oest i les Terres de l'Ebre.

Els ruixats seran intermitents però fins ben bé dimarts a la matinada aniran apareixent en moltes comarques. Dimarts les pluges aniran desapareixent de tot arreu: a les Terres de l'Ebre i al Pirineu és on s'allargaran més hores. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que la cota de neu no serà tan baixa com semblava ahir: en general es mourà entre els 1.800 i els 2.000 metres, però en alguns sectors interiors del País Valencià i també als Ports podria arribar a baixar dels 1.500.

El vent serà de llevant durant tot aquest dilluns i fins dimarts al matí. Els cops de vent superaran els 60 o 70 km/h en alguns casos, cosa que comportarà una alteració marítima important. Les onades podran superar els 3 metres d'altura en diferents punts de la costa, sobretot al sud de Catalunya. A les Pitiüses, al sud de Mallorca i al País Valencià el temporal de mar serà més dur, però en cap cas arribarà als nivells del Gloria.

Demà el vent, els núvols i la pluja faran que la sensació tèrmica sigui més baixa, però en general una bona part de la setmana es preveu amb temperatures bastant normals per ser a mitjans del mes de març: temperatures d'entre 15 i 18 graus al migdia, i escasses possibilitats de glaçades o fred destacable a les nits.

La resta de la setmana el temps serà més tranquil. Dimecres i dijous el pas de sistemes frontals podria deixar alguns ruixats puntuals al Pirineu, però en general hi haurà més sol que núvols. La variabilitat i les opcions de pluja sembla que tornaran a augmentar a partir del cap de setmana que ve.

Ahir comentàvem la possibilitat d'una entrada d'aire fred important entre el final de la setmana que ve i l'inici de la següent. Avui els grans models de previsió ja no estan tan d'acord en aquesta possibilitat: alguns la situen més cap a l'est d'Europa i uns altres l'han desdibuixat. Caldrà seguir com evoluciona el pronòstic a mesura que ens acostem al cap de setmana que ve.