Méteo especial: el cap de setmana començarà amb temperatures de fins a 40 graus

Dilluns i dimarts s'entreveu una tongada de tempestes que podria afectar força comarques

Tarda amb calor intensa, les temperatures més altes avui s'han situat poc per sobre dels 37 graus. Aquest dijous ha estat el desè dia consecutiu amb més de 35 graus a Lleida, una ratxa que ja s'acosta a les més llargues de tota la sèrie. El juny del 2017 va haver-hi 15 dies seguits de calor intensa a Lleida, l'estiu passat va haver-hi una ratxa de 16, i el 2003 n'hi va haver fins a 17. D'entre les temperatures més altes d'avui en destaquem:

  • Lleida, 37,5
  • Baldomar 37,4
  • Alcarràs, 37,2
  • Oliana 36,8
  • Tremp, 36,4
  • Mollerussa, 36
  • Tortosa, 35,7
  • Girona, 35,5
  • Solsona, 35,5

La temperatura continuarà pujant els dies vinents, sobretot dissabte, que sembla que serà el dia més calorós de la setmana. El cap de setmana començarà amb temperatures de més de 40 graus novament a Ponent i sensacions tèrmiques que s'acostaran a aquest valor a la costa.

Nou pic de calor extrema que fa que el Meteocat hagi tornat a activar l'alerta. Els avisos afecten la majoria de comarques de cara a demà i dissabte, però aquesta vegada el perill només es considera alt a la Depressió Central, on s'esperen les temperatures més altes.

Després d'això entrarem en una fase de calor una mica més normal. No cal esperar un canvi sobtat en l'ambient, però la setmana que ve la temperatura si més no recularà fins a valors una mica més suportables.

Pel que fa a l'estat del cel, avui els ruixats de tarda seran molt més aïllats i puntuals que ahir, i se centraran bàsicament al Pirineu. En general continuarà el predomini del sol amb poc vent al migdia i banderes verdes a les platges.

El cap de setmana hi haurà més estones de cel enterbolit, però demà i dissabte gairebé no plourà enlloc a la tarda. El vent s'incrementarà sobretot de cara a dissabte, que es preveu un dia altament perillós pel que fa a incendis. No bufarà amb ratxes fortes però sí que hi haurà cops de vent de 30 o 40 km/h en moltes comarques.

A partir de diumenge a la tarda reapareixeran les tempestes de tarda al Pirineu, en diverses comarques interiors de Girona i en molts punts del País Valencià i les Terres de l'Ebre. Entre dilluns i dimarts que ve les tempestes s'estendran per moltes comarques, dilluns probablement més concetrades a la meitat oest de Catalunya, i de cara a dimarts fins i tot presents en alguns punts de la meitat est. Caldrà seguir-ho.

Ahir les tempestes van descarregar 48 l/m2 a Sasseuva, 47 a Núria. Segons dades que observadors particulars van donar a TV3, a Tavertet s'hi van arribar a acumular 110 l/m2, i a Cantonigròs 78. Tempestes fortes però molt locals. Els càlculs del Meteocat a partir de la combinació de dades i reals i imatges del radar semblen confirmar aquestes dades.