Publicitat
Publicitat

Com es preveu aquesta primavera?

Els mapes de l'agència nord-americana NOAA i els de l'agència espanyola coincideixen i pronostiquen una primavera relativament normal pel que fa a la pluviometria, però amb temperatures superiors a les habituals al nostre entorn

La primavera astronòmica ja truca a la porta. L'equinocci de primavera es produirà avui, dilluns, a les  11.28 h del matí.

Serà una primavera plujosa?

Cal recordar que la primavera a Catalunya és climàticament una estació força plujosa. A sectors de l'extrem sud-oest del país, de l'interior i del Prepirineu occidental és l'estació que recull més litres per metre quadrat de tot l'any.

Les darreres previsions dels models estacionals de l'agència nord-americana NOAA parlen d'una primavera força normal pel que fa a precipitacions a Catalunya, una cosa que va en la mateixa línia de les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que no preveu diferències significatives respecte dels valors climàtics (període de referència 1981-2010).

La NOAA destaca el fet que  tant l'abril com el maig podrien ser força més eixuts de l'habitual a bona part del centre i el nord d'Europa. La pluja, en canvi, seria superior a la normal o a l'entorn de la normalitat en l'àmbit mediterrani, un fet que ens podria fer pensar en el predomini de les altes pressions en latituds septentrionals i de baixes pressions –o de presència d'aire fred en altura– al sud del continent.

Ja podem fer el canvi d'armari?

De moment encara no. No hem d'oblidar que la primavera és una estació de contrastos i de canvis sobtats de temps, i que en alguns sectors del Pirineu i sobretot del Prepirineu, entre el març i l'abril és quan s'enregistren les nevades més importants de la temporada.

Els mapes a curt i mitjà termini apunten justament un retorn a l'ambient d'hivern, durant uns quants dies, a partir del segon tram de la setmana vinent. La retirada de l'anticicló cap a l'oest permetrà l'arribada d'una pertorbació activa i acompanyada de molt aire fred en altura de cara a dijous.

A curt termini s'entreveuen uns dies inestables, amb temperatures més pròpies del mes de febrer, i amb precipitacions irregulars entre dijous i divendres, que podrien ser de neu per sota dels 1.000 m. L'ambient relativament fresc s'allargaria fins poc abans d'acabar el mes.

Primavera fresca o amb més calor de l'habitual?

Els mapes de previsió a llarg termini de l'agència americana NOAA indiquen que l'abril podria deixar-nos temperatures mitjanes pròximes a les normals, però que el maig i el juny serien més càlids de l'habitual. La primavera s'insinua clarament molt més càlida del normal a l'est i el nord d'Europa i sobretot a Rússia.

Les previsions que publica l'Aemet també van en la mateixa línia: segons aquesta agència hi ha una probabilitat del 50% que la primavera sigui més càlida del normal i només un 20% que sigui més freda a Catalunya i al nord-est de la Península.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT