Méteo especial: pendents de la segona nevada, la més extensa

Aquest dimecres la neu emblanquinarà moltes comarques amb una cota a l'alça

La nevada més extensa encara ha d'arribar, i probablement trigarà encara unes quantes hores a nevar amb ganes, però avui durant el dia ja han començat a caure algunes volves de neu en moltes comarques de Tarragona, de Barcelona i de Lleida, i van caient flocs fins i tot a cota zero. En ciutats com Tarragona, Barcelona i Lleida ja s'hi han vist els primers flocs, i a Reus fins i tot hi ha nevat amb una mica de ganes. Durant la tarda s'han acumulat 2 centímetes al Tibidabo, 2 a Alcoletge i 1 a Collbató i a Monistrol de Montserrat. A la Llacuna, a l'Anoia, s'ha arribat fins als 4 cm de gruix a la cota 950. La tarda ha portat, per tant, nevades més aviat tímides i febles.

Al llarg de la nit les precipitacions s'aniran estenent per comarques centrals i de Ponent. Al llarg del matí de demà s'estendran per tot arreu. El matí d'aquest dimecres es continua dibuixant com el moment en què la nevada afectarà més comarques; probablement la neu no agafarà arran de mar de forma general, però podria arribar-ho a fer en algun cas. Sí que és probable que agafi al Prelitoral i de manera clara a Ponent, a la Catalunya Central i per descomptat al Pirineu i Prepirineu.

La cota de neu s'anirà enfilant de manera irregular durant el dia. A l'interior i al Pirineu li costarà més de pujar, però a la costa fàcilment se situarà per sobre dels 500 metres a partir del migdia. Cal esperar gruixos de fins a 30 centímetres al Pirineu i Prepirineu, i acumulacions de fins a 10 cm en punts del Prelitoral i de la Catalunya Central. A la tarda la cota continuarà pujant molt ràpidament, fins al punt que la nit de dimecres a dijous ja podria superar els 2.000 metres. Aquest dimecres les precipitacions arribaran a acumular puntualment més de 50 l/m2 en alguns punts del Camp de Tarragona i al vessant sud del Pirineu.

Dijous continuarà plovent amb ganes en àmbits com el Pallars i la Ribagorça, però a la resta de llocs les precipitacions ja seran més febles i irregulars. El dia serà encara molt gris, però amb una temperatura molt més agradable que la de les últimes hores: tant de nit com de dia el termòmetre s'enfilarà més de 5 graus en general i arribarà a pujar 10 graus en alguns casos. Entre avui i dissabte la diferència arribarà a superar els 15º en algunes comarques de Girona i a cotes altes del Pirineu. El fred siberià serà contundentment escombrat durant la segona part de la setmana, a causa en part del vent de ponent, que divendres bufarà fort en alguns punts de la costa. Per tant, tota la neu que caigui demà fora del Pirineu té poc futur i no donarà lloc a un seguit de nits de glaçades fortes.

El cap de setmana hi haurà el pas de més sistemes frontals que mantindran el temps canviant però que deixaran poca pluja. En tot cas, aquestes precipitacions del cap de setmana afectaran sobretot el Pirineu Occidental i algunes comarques de la meitat oest de Catalunya.

Avui, capitals com Vic, Berga i Olot ja han començat el dia amb una important capa blanca després de la nevada d'ahir al vespre. Segons dades dels observadors del Meteocat, a Vic s'hi han acumulat fins a 19 centímetres i a Berga, 12. Altres gruixos destacables són els 26 cm de Sant Hilari Sacalm, els 23 d'Olost (al Lluçanès), els 22 de Tavèrnoles, els 21 d'Espinelves, els 13 d'Arbúcies i els 12 de Santa Pau. Ahir la neu es va arribar a fer present en alguns punts del Vallès i del nord del Maresme, i fins i tot a Barcelona alguns cotxes tenien una mica de neu granulada acumulada aquest matí.