Els primers ruixats de l'any

Avui ens creuarà un front que, de cara a la nit, portarà alguns ruixats a la meitat nord del país.

Encetem l'any 2016 amb unes temperatures no gaire diferents de les que teníem ahir a la mateixa hora. Han baixat una mica a muntanya i han pujat lleugermanent a algunes comarques. S'ha arribat a baixar fins als 11ºC a Barcelona i a Elx, 10ºC a Tarragona i a Amposta, 9ºC a Manacor, 6ºC a Girona, 2ºC a Lleida i a Sort i -3ºC a Ulldeter.

Ens espera una jornada marcada per l'acostament d'un sistema frontal no massa actiu que portarà molts núvols i alguns ruixats. Al llarg del matí el cel s'anirà ennuvolant, especialment per les comarques de l'interior. A la tarda encara quedarà alguna clariana a punts de l'extrem est del país, tot i que en general es mantindrà el cel cobert. De cara a últimes hores de la jornada començaran a arribar algunes pluges per Ponent.

De fet, s'espera que els ruixats vagin creuant el país durant la nit i la matinada. Creiem que afectaran la meitat nord de Catalunya i cauran entre 1 i 10 mm. No són grans quantitats de precipitació, però tot i això són una molt bona notícia pels boscos i els conreus, i és que en moltes comarques no plou des del 4 de novembre.

La cota de neu anirà baixant des dels 1900 metres d'aquesta nit fins als 1400 metres d'alçada de cara a demà al matí. Per tant, acabarà nevant a tot el Pirineu.

De cara a demà, les clarianes guanyaran terreny ràpidament. El front s'allunyarà amb rapidesa i el cel acabarà quedant força net de núvols. Les excepcions seran la cara nord del Pirineu, on es mantindrà la nevada feble durant gairebé tota la jornada, i les comarques de Girona i del nord de Barcelona. Justament a aquesta zona la tarda de dissabte serà variable, amb nuvolades i alguns xàfecs. La cota de neu continuarà baixant fins a situar-se als 1000 metres a la Vall d'Aran i als 1300 metres a la resta del país.

Diumenge s'acostarà un altre front bastant desgastat que farà augmentar, de nou, la nuvolositat. Tot i això, de precipitacions en portarà ben poques.

La temperatura anirà baixant i, a moltes comarques, sobretot de la costa i de zones de muntanya, la matinada de diumenge serà la més freda des de finals de novembre. El vent de mestral i de tramuntana bufaran moderats amb cops forts als dos extrems del país, fet que accentuarà la sensació de fredor durant el cap de setmana.

Més continguts de