Méteo especial: risc d'aiguats en l'inici del cap de setmana

La calor afluixarà però res fa pensar en fred de tardor a curt termini

El més important de la previsió del temps d'avui és sens dubte la pertorbació que ens afectarà de cara a dissabte. Diferents models de previsió fan pensar que les pluges podrien ser fortes en algunes comarques, sobretot a prop de la costa i molt especialment a les comarques de Girona. El gruix de la borrasca ens afectarà especialment entre el matí i el migdia. A la tarda les pluges encara podrien descarregar en algunes comarques de Girona, però la pertorbació s'allunyarà amb certa rapidesa.

Tot i que el més probable és que els fenòmens més severs i les tempestes més fortes descarreguin sobre el mar, també és probable que alguns d'aquests aiguats freguin la costa i puguin deixar-hi 30, 40 o 50 l/m2 en poca estona, especialment en punts de la Costa Brava i la costa central. Per ara no hi ha avisos actius del Servei Meteorològic de Catalunya. Ahir la delegació de l'AEMET a Catalunya va fer una

Atenció a les importants precipitacions que s'esperen per dissabte. https://t.co/J5p2QksUFK pic.twitter.com/jSNnq1KT4j

— AEMET_Cataluña (@AEMET_Cat) September 18, 2019 ">piulada alertant de precipitacions importants de cara a dissabte.

Lluny de la costa les pluges també arribaran, però sense tantes tempestes. El matí de dissabte cal esperar que poc o molt plogui gairebé arreu, i tot fa pensar que serà al Prepirineu i en alguns altres sectors del sud de la serralada pirinenca on pot ploure més, deixant de banda la costa. Diumenge, en canvi, el dia s'entreveu molt diferent: mig ennuvolat, ventós a la costa i només amb ruixats puntuals al Pirineu.

A més curt termini, avui serà un dia molt similar a ahir. A la tarda es repetiran els xàfecs sobtats i les tempestes al Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central, tot i que avui segurament amb menys calamarsades que ahir. Aquest dimecres els xàfecs van descarregar 34 l/m 2 al Prat d'Aguiló (al nord del Cadí), 28 a Vic, 26 a Breda, 25 a Núria o 24 a Gisclareny. Demà també hi haurà tempestes, però en aquest cas quedaran més concentrades al Pirineu i al voltant dels Ports.

El canvi de temps d'aquest cap de setmana no ens portarà un gran canvi de masses d'aire. La temperatura baixarà fins a 5 graus en algunes comarques de Ponent i del Pirineu Occidental, però en general la sensació tèrmica variarà poc, i fins i tot és possible que el cap de setmana acabi encara amb més calor a la costa. Entre dimarts i dimecres que ve la temperatura tornarà a pujar en general, de manera que el fred de tardor encara trigarà força a arribar.