Protecció Civil activa l'Inuncat en fase d'alerta a causa de la previsió d'aiguats

Aquesta nit les tempestes podrien ser molt fortes en alguns indrets de la costa i el prelitoral

El petit tornado d'ahir al port de Barcelona i els diversos aiguats d'aquest diumenge són el preludi de la borrasca que ens afectarà entre aquesta nit i dimarts. La formació d'una borrasca al Mediterrani, juntament amb una entrada d'aire fred en altura, faran que el temps es compliqui aquesta nit, i ja no de manera local com va passar diumenge, sinó amb pluges abundants i ventades que poden afectar força comarques.

Aquest dilluns ha començat un altre cop amb petites tempestes fortes a la costa central, uns aiguats molt locals que no seran la tònica del dia. En general aquest dilluns serà un dia mig ennuvolat i durant moltes hores el paraigua no farà falta.

Serà a partir de mitja tarda quan els ruixats i tronades aniran fent-se cada cop més presents, i durant la nit cal esperar possibles aiguats sobtats que poden descarregar molta aigua en poca estona, especialment a les comarques de Girona i Barcelona. A la Costa Daurada, de manera més local, no són descartables algunes tempestes fortes durant la nit vinent.

Protecció Civil ha activat aquest matí la fase d'alerta del Pla Inuncat, es recomana extremar les precaucions entorn de rius i rieres, així com evitar passar per zones inundables. Aquest matí el Meteocat ha apujat a nivell "alt" el perill d'aiguats de cara a aquesta nit en tres comarques: el Barcelonès, el Maresme i la Selva. L'avís per risc de pluges intenses, però, afecta moltes més comarques de la meitat est de Catalunya. El Servei Meteorològic també alerta de la possibilitat que s'acumulin més de 100 l/m2 en aquest mateix sector, i de fort vent i mala mar en força comarques de la costa. L'Agència Espanyola de Meteorologia alerta fins i tot de "risc extrem" en una tram de la costa que va del Garraf fins a la Selva, els avisos de l'AEMET destaquen la possibilitat de pluges de fins a 100 l/m2 en 12 hores.

Demà la borrasca ens continuarà afectant de ple, però amb el pas de les hores el risc de pluges molt intenses anirà de baixa. Els xàfecs intermitents duraran una bona part del dia, sobretot a les comarques del nord i l'est. Encara la nit de dimarts a dimecres es podrien tornar a formar algunes tempestes fortes al voltant de la costa central, però en general l'Onze de Setembre el temps tendirà a ser més bo, sobretot a la tarda. Dimecres s'entreveu un dia mig ennuvolat i encara amb xàfecs sobtats a la costa i al prelitoral, uns ruixats que seran força més probables de matinada i a primera hora que no pas a la tarda.

Més enllà de possibles tempestes fortes i aiguats, el vent serà un altre factor a tenir en compte. Aquest dimarts les ventades d'entre tramuntana i gregal podrien arribar a ratxes de 70 o 80 km/h, especialment entre Barcelona i el sud de la Costa Brava. El vent també bufarà puntualment fort a les Terres de l'Ebre i al nord de l'Empordà.

Com sol passar amb aquesta mena de borrasques mediterrànies, la incertesa en els pronòstics a més llarg termini és alta. L'escenari més probable és que entre dimecres i dijous les pluges fortes se centrin en el País Valencià, però no és gens descartable que durant la segona part de la setmana la borrasca pugui fer marxar enrere i deixar una nova tongada de pluja. Caldrà seguir-ho.

Sí que queda més clar que, tot i que demà la sensació de tardor sigui molt evident a causa de la pluja i el vent, a llarg termini aquesta mateixa borrasca farà entrar una massa d'aire més càlid que comportarà que, quan s'acabi la pluja i el vent, l'ambient torni a tenir més semblança d'estiu que no pas de tardor. Una bona part d'aquesta setmana la sensació tèrmica serà més alta que els últims quatre o cinc dies.