La tardor ja comença a treure el nas

La temperatura tendirà a recular gradualment a partir d'aquest dissabte

El moviment de l'anticicló cap a l'Atlàntic ha facilitat l'entrada dels vents de mestral i tramuntana, i també l'arribada d'aire més fred en altura. El descens tèrmic, de moment, s'ha notat poc a les zones baixes –entre 1 i 3 ºC–, però sí que s'ha començat a fer evident a l'alta muntanya. L'exemple més clar el trobem al cim de la Pica d'Estats, on aquest divendres a les 08.00 el termòmetre voltava els 5 ºC. Avui a la mateixa hora, en canvi, la temperatura ja era de –2 ºC.

Aquest dissabte continuaran baixant les temperatures i al migdia el termòmetre recularà més de tres graus respecte als valors d'ahir en conjunt. El sol es combinarà amb alguns núvols prims a la majoria de sectors, per bé que quedarà més tapat a causa dels núvols baixos en trams del litoral i el prelitoral, sobretot entre el nord de la Costa Daurada i el sud de la Costa Brava. En aquest entorn no s'hi descarta alguna gota. El cel també es mantindrà tapat al nord del Pirineu.

Dissabte variable a les Balears, sobretot a Mallorca i les Pitiüses, i també en molts sectors de València i especialment d'Alacant, on s'escaparan alguns plugims.

La tramuntana bufarà al llarg de tot el dia a l'extrem nord de la Costa Brava, a Menorca i al Rosselló. El vent de mestral, en canvi, perdrà empenta transitòriament amb el pas de les hores, per bé que es tornarà a activar a partir d'aquesta nit i matinada.

Demà ens llevarem amb més fresca i bancs de boira extensos a l'interior però, en general, s'espera que sigui un dia assolellat i d'ambient relativament agradable al migdia. El vent continuarà manxant als dos extrems del país –sobretot la tramuntana– i es mantindran les nuvolades a prop de la cara nord del Pirineu.

La setmana vinent ens portarà, per fi, cap a un ambient clarament de tardor. El descens s'accentuarà entre dimarts i Tots Sants, unes jornades en què el termòmetre marcarà fins i tot valors més baixos de l'habitual per les dates.

Dilluns bufaran moderats, altre cop, els vents de mestral i tramuntana i augmentarà la nuvolositat a les Balears i en sectors del litoral central, on es podrien escapar xàfecs dispersos.

Per la castanyada i Tots Sants es preveu la presència d'alguns núvols prims però, de moment, no s'espera que plogui enlloc. El temps es podria inestabilitzar a les acaballes de la setmana entrant.