Protecció Civil activa el pla Inuncat davant una tarda de possibles tempestes fortes

Els ruixats arribaran a acumular més de 50 l/m2 en algunes comarques del nord i de l'est

Comencem la setmana amb un temps molt mogut. Aquest matí les tempestes han descarregat especialment sobre el mar, cosa que ha comportat que s'hagin observat diversos caps de fibló des de la costa. Amb el pas de les hores els ruixats s'han anat acostant al litoral, sobretot a la costa central, on han descarregat els primers aiguats de la tarda. Al barri del Raval de Barcelona els xàfecs han acumulat 35 l/m2 en només una hora, entre les dotze i la una del migdia.

Una mica més tard els aiguats locals han afectat amb molta força també el Vallès, l'estació meteorològica d'un particular ha registrat fins a 77 l/m2 a Sant Feliu de Codines a causa d'un aiguat intens i persistent. Durant la tarda les tempestes han afectat també comarques com l'Alt Camp, Osona, el Berguedà i el Moianès.

Aquestes són algunes de les pluges més abundants fins a les 6 de la tarda (en l/m2):

 • Berga, 64
 • L'Ametlla del Vallès, 44
 • Barcelona, 37
 • Vilanova de Sau, 33
 • Sant Boi de Llobregat, 32
 • Perafita, 31
 • Nulles, 28
 • Gurb, 23
 • Viladecans, 21
 • Berga, 18
 • Sant Pau de Segúries, 16
 • Cabrils, 15
 • Cabrils, 14
 • Sort, 13
 • La Seu d'Urgell, 13

Avui les precipitacions més abundants afectaran sectors del Pirineu i Prepirineu, però també hi ha la possibilitat de tempestes que puguin deixar 30 o 40 l/m2 en poca estona en llocs del prelitoral i de la Catalunya Central, sobretot en comarques de Girona i de Barcelona. Les tempestes sobretot descarregaran a la tarda, però encara al vespre i a primeres hores de la nit el temps continuarà sent molt insegur a l'est.

El Meteocat té actiu un avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja que afecta un gran nombre de comarques del nord i de l'est, sobretot l'Alt Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Selva, el Vallès Oriental i el Maresme, on el perill es considera alt. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat aquest migdia per la previsió de pluja intensa, sobretot a l'est de Catalunya.

Demà a dos quarts de quatre de la tarda direm adeu oficialment a l'estiu, però durant la setmana la calor encara tindrà moments de protagonisme. Demà l'ambient no canviarà gaire, però entre dimecres i dijous la sensació tèrmica repuntarà entre 2 i 4 graus en molts casos i tornarem a notar un ambient molt més d'estiu que no pas de tardor.

El gran canvi de temps d'aquesta setmana arribarà divendres. Una entrada d'aire fred escombrarà sobtadament la sensació d'estiu i farà que el cap de setmana comenci amb entre 5 i 10 graus menys que avui, una baixada que encara serà més contundent si es té en compte que dimecres i dijous farà més calor. El fort vent de mestral i tramuntana acompanyarà el canvi de temps: divendres a la tarda i nit hi haurà ventades fortes a les Terres de l'Ebre.

Demà serà un dia insegur però amb menys tempestes que avui. A la tarda i al vespre es repetiran alguns ruixats, sobretot al Pirineu i en altres comarques de l'extrem nord de Catalunya, però no és descartable que se'n formin també més aïllats en altres indrets del prelitoral. En tot cas, demà farà més sol que avui.

Dimecres serà un dia més tranquil, però entre dijous a la tarda i divendres reapareixeran els ruixats irregulars en moltes comarques. Dijous a la tarda i al vespre serà el moment amb més risc de pluja de la setmana a Ponent i al sud de Catalunya; divendres els xàfecs sobtats se centraran més en el Pirineu i en comarques de Girona i de Barcelona. Divendres a última hora la cota de neu podria arribar a baixar puntualment per sota dels 1.500 metres en alguns llocs del Pirineu, i el cap de setmana podria començar amb una emblanquinada destacable per sobre dels 2.000 metres.