Perill de desbordament al tram baix del Llobregat

Dimarts i dimecres seran dies més tranquils, però les pluges tornaran dijous

Protecció Civil ha alertat aquesta tarda que cal evitar accessos a la llera del riu Llobregat en el seu tram més baix, després que el seu cabal hagi superat els 515 m3/s passades les set de la tarda. Durant tot el dia el cabal del riu no ha parat de créixer, mentre absorbia la crescuda de les últimes hores. Les fortes pluges de la nit sumades al fet que l'Agència Catalana de l'Aigua ha hagut d'obrir comportes dels embassaments han portat el Llobregat al límit del seu cabal en el seu tram més baix.

El temporal de xaloc de les últimes hores ha deixat pluges molt abundants i molt extenses a Catalunya. Són molts els indrets on s'han superat els 100 l/m2, i en el cas de l'observatori de Viladrau s'ha arribat fins als 207. La situació de pluges tan generals i abundants ha disparat els cabals dels rius i ha provocat alguns desbordaments, per exemple a Ribes de Freser, on l'aigua ha invadit la carretera N-260, que està tallada. Rius com el Ter o el Besòs han sortit de la seva llera i han ocupat les planes d'inundació. Molts parcs, carrers i zones esportives han quedat inundades.

Segons Protecció Civil, aquesta passada nit hi hagut fins a 45 petites esllavissades a causa de la gran acumulació de pluja, una dada que només s'explica pel gran temporal de les últimes hores, sumat a les pluges ja abundants de fa molt pocs dies.

Els 100 l/m2 s'han superat tant en punts del Pirineu com en sectors de la costa i punts de l'altiplà central. Un altre cop els aiguats més intensos s'han registrat al Camp de Tarragona i al voltant del Penedès. A Tarragona hi han caigut 40 l/m2 en mitja hora, i en total s'hi han acumulat més de 100 l/m2 per segona vegada en menys d'una setmana. Segons dades del Meteocat, a Tarragona hi han caigut 290 l/m2 en una setmana, més aigua que els 287 dels últims vuit mesos.

Les pluges més abundants han caigut al Montseny i el Ripollès, on s'han acumulat més de 150 l/m2. El Ter baixava aquest matí amb un cabal de 690 m3/s a l'alçada de Ripoll, segons dades de l'ACA.

Les pluges més fortes ja han marxat, però avui quedarà un dia de ruixats irregulars i intermitents que poden aparèixer gairebé en qualsevol comarca.

Aquesta és l'estimació de les pluges acumulades segons el Meteocat, a partir de la combinació de dades reals i imatges del radar meteorològic:

Altres pluges d'aquestes últimes hores:

  • Aeroport de Reus, 77
  • Olot, 61
  • Tàrrega, 57
  • Tortosa, 56
  • Lleida, 55
  • Girona, 45
  • Vic, 33
  • Barcelona (Tibidabo), 33
  • Amposta, 21

Són comptades les estacions que han acumulat menys de 20 l/m2. A l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes feia gairebé tres anys que no hi queien més de 50 l/m2 en un sol dia. A l'aeroport de Reus, amb les pluges d'ahir ja són 230 l/m2 els que han caigut aquest mes d'octubre. Amb dades des del 1945 només hi ha hagut 3 mesos en què hi hagi plogut més que aquest, entre els quals destaquen el setembre del 2006, que van ploure 269 l/m2, i l'octubre del 1987, en què se'n vam acumular 330, gràcies en bona part a un important episodi d'inundacions.

Avui, a diferència dels últims dies de pluges fortes, les precipitacions han sigut més discretes a Barcelona.

El vent també ha sigut protagonista, especialment en cotes altes del Pirineu, on ha bufat amb ratxes de fins a 123 km/h a la Tossa d'Alp, 106 a Ulldeter i 101 al Port del Comte. Al Tibidabo la ratxa més forta ha sigut de 82 km/h.

De matinada les onades han arribat a superar els 4,5 metres just davant de la costa central, al port de Tarragona n'hi ha hagut de més de 3, i unes quantes milles mar endins, al cap de Begur, s'han registrat onades que han arribat a superar els 7 metres, segons dades de les boies de mesura de Ports de l'Estat. 

S'acosta un altre temporal

Les fortes pluges d'aquesta nit podrien no ser les úniques d'aquesta setmana. Els mapes del temps fan pensar que entre dijous i divendres ens espera un nou temporal, en aquest cas amb vents entre llevant i gregal. L'escenari més probable és el de pluges abundants que, per ara, fa pinta que seran especialment destacables al Pirineu i també a les Terres de l'Ebre. Encara és aviat per precisar, però no és gens descartable una nova situació de pluges de més de 100 l/m2 i un fort temporal marítim entre dijous a la tarda i divendres al matí. 

De moment, a curt termini el temps serà molt més tranquil. Avui continuaran apareixent ruixats intermitents i sobtats en qualsevol comarca, però les estones de pluja ja seran escasses. A la tarda els ruixats més probables apareixeran al Pirineu i Prepirineu.

Demà no serà un dia de cel serè, però sí amb més sol que núvols. A la tarda hi podria haver ruixats puntuals en algunes comarques prelitorals i en punts del Pirineu, però seran fenòmens aïllats. Dimecres continuarà el temps variable i a última hora és probable que reapareguin les pluges en punts del Pirineu i en àmbits com l'Empordà, però no serà fins dijous que les precipitacions podrien tornar a ser extenses.

Aquesta setmana l'ambient serà més de tardor que els últims dies, però tampoc farà fred. Màximes en general per sobre dels 20 ºC i temperatures que a la nit no baixaran dels 10 ºC gairebé enlloc. Durant la setmana hi haurà pocs canvis de masses d'aire, de manera que tenim al davant set dies amb un ambient no tant d'estiu com el cap de setmana, però sense temperatures baixes per a l'època.