Protecció Civil activa els plans Inuncat i Ventcat per la previsió de temporal

Demà plourà amb ganes i el fort vent de mar podria aixecar onades de fins a 6 metres

Demà ens afectarà un temporal de mar, vent i també de pluja. Al matí ja plourà amb ganes a les Terres de l'Ebre, però en general serà entre migdia i les primeres hores de la tarda quan més farà falta el paraigua. Les pluges acumularan més de 20 l/m2 en moltes comarques, però la cosa més probable és que els màxims de pluja es registrin a les Terres de l'Ebre i sobretot a les comarques de Girona, on en alguns casos es podria arribar a acumulacions de fins a 100 l/m2. En general seran precipitacions d'anar fent, tot i que en alguns moments plourà amb ganes. Les principals afectacions s’esperen a la costa central de Barcelona i al Delta de l’Ebre.

Demà serà un d'aquells dies de paraigües trencats. Davant de mar i en llocs elevats de la serralada Litoral hi haurà cops de vent de 70 o 80 km/h, un vent d'entre llevant i gregal que aixecarà un temporal marítim fort. Demà s'esperen onades que podran superar els 4 metres i fins i tot arribar als 6 metres d'altura en alguns casos. Moltes comarques de l'est estan avisades també de possibles cops de vent que poden arribar a superar els 90 km/h.

El Meteocat alerta de diversos perills arran d'aquest temporal, però el més significatiu es preveu per l'alteració marítima, sobretot a la Costa Brava, a la costa central i a les Terres de l'Ebre, on hi ha actiu un avís de grau 5 sobre 6. Protecció Civil ha activat el pla Inuncat per la previsió de fort onatge que demà s'espera a tot el litoral català. També hi ha actiu el pla Ventcat per vent a tot Catalunya excepte al nord-est. Es recomana treure de balcons, terrasses i façanes els elements que puguin caure. El Servei Meteorològic de Catalunya també té actiu un avís per la possibilitat que les pluges superin els 100 l/m2 en 24 hores. Protecció Civil alerta de la possibilitat que els rius tinguin augments sobtats de cabal, especialment la nit de dimecres a dijous.

A curt termini aquesta tarda l'ambient també serà clarament més d'hivern que ahir. En moltes comarques interiors la temperatura no passarà dels 10 graus, i a la costa el fet que el vent vagi a més també afavorirà que augmenti la sensació de fred. Avui serà el dia més hivernal de la setmana.

Aquesta tarda els núvols aniran a més i aniran caient alguns primers ruixats encara poc abundants a la costa, sobretot a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i a l'Empordà. Al vespre els cops de vent ja superaran els 50 km/h en molts indrets de la costa.

Avui els models de previsió són menys optimistes que ahir pel que fa a la nevada al Pirineu. L'emblanquinada afectaria sobretot el Ripollès, amb gruixos de fins a 20 o 30 centímetres a partir dels 2.000 metres.

Dijous encara serà un dia molt tapat i amb alguns plugims més intermitents. A la tarda la borrasca s'anirà allunyant. El panorama canviarà clarament de cara al cap de setmana llarg: divendres, dissabte i diumenge seran dies amb més sol que núvols i un temps molt més tranquil. La temperatura pujarà lleugerament i el fet que ja no faci vent també ajudarà que l'ambient sigui més agradable.

Més continguts de