Les pluges abundants i l'acumulació de fulles causen diversos problemes

El cabal de la Tordera ja se situa per sobre del nivell d'alerta entre la capçalera i Sant Celoni

Aquesta tarda les pluges més abundants es concentren en comarques centrals i en algunes d'interiors de Tarragona. En alguns moments ha plogut fort –per exemple al centre de Barcelona, on s'han arribat a acumular fins a 18 l/ m2 entre les cinc i dos quarts de sis–, però bona part de les incidències que hi ha hagut no es deuen únicament a la pluja, sinó també a l'acumulació de fulles als embornals que ha provocat el vent de les últimes hores.

L'acumulació d'aigua ha obligat a tancar diversos accessos a estacions de metro com ara Espanya, Sants, Urgell, Tetuan i Joanic, i els trens han deixat de parar fins i tot en algunes estacions. Segons informa Efe, l es brigades municipals ja treballen per destapar les canonades perquè puguin absorbir l'aigua. L'aigua ha inundat molts carrers i fins i tot ha obligat a tallar la ronda de Dalt a l'altura de Collserola per acumulació d'aigua. Més de 5.000 abonats s'han quedat sense llum a l'Hospitalet i a un miler els ha passat el mateix a Igualada.

Entre les pluges més abundants d'avui fins a dos quarts de vuit del vespre destaquen (en l/ m2 ):

 • Alcanar, 108
 • Ulldecona, 97
 • els Alfacs, 96
 • Barcelona (Sant Gervasi), 87
 • Sant Celoni, 84
 • Amposta, 78
 • Valldoreix, 73
 • Sant Cugat del Vallès, 60
 • Barcelona (Raval), 59
 • Santa Coloma de Farners, 57
 • Girona, 54
 • Igualada, 34
 • Vandellòs, 31
 • Vic, 21
 • Tarragona, 18

Les pluges han de continuar durant la nit, així que encara queden força hores de temporal. Els mapes del temps fan pensar que a mesura que avanci el vespre les pluges s'aniran concentrant a les comarques de Girona. És probable que al final del dia hi hagi acumulacions de pluja de més de 100 l/ m2, sobretot al voltant del Montseny i en punts alts de les comarques de Girona.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha alertat poc després de les 6 de la tarda que el cabal de la Tordera ja havia assolit el nivell d'alerta entre la capçalera i Sant Celoni. L'acumulació de pluges pot fer que més rius i rieres es trobin en aquesta situació durant la nit, sobretot a les conques de la Tordera i del Ter. Aquest mapa il·lustra les precipitacions previstes encara durant el dijous, és a dir, més enllà de la mitjanit, precipitacions que bàsicament cauran durant les primeres hores del dia i que seran encara prou abundants. 

Protecció Civil alertava ahir de la possibilitat que avui al final del dia hi hagués crescudes sobtades de rius i rieres, però el pla Inuncat es va activar en primer lloc pel temporal marítim que hi haurà avui a causa de la borrasca. El Meteocat té actiu un avís de perill màxim, de nivell 6 sobre 6, a causa de la situació marítima. Aquest matí les boies de mesura gestionades per Ports de l'Estat han registrat onades màximes de fins a 7,8 metres a unes quantes milles del cap de Begur i onades de fins a 6,2 metres a tocar de Barcelona. La situació marítima no millorarà fins demà al matí.

També el vent serà encara un element a tenir en compte durant les pròximes hores. Aquest matí hi ha hagut cops de fins a 85 km/h al Puig Sesolles, al Montseny; 83 al port de Barcelona; 78 al Tibidabo, i 76 al port de Mataró. Durant tot el dia el vent bufarà amb ratxes de més de 50 km/h en moltes comarques de l'est, i els cops màxims arribaran fins a 80 o 90 km/h en alguns casos. Protecció Civil també té actiu el pla Ventcat i recomana fixar o entrar dins de casa els elements de terrasses, façanes i balcons que puguin caure.

Demà encara serà un dia insegur i de pluges minses en moltes comarques de la meitat est de Catalunya, però el cap de setmana els núvols seran molt més escassos i el temps força més tranquil. Diumenge a la tarda un front podria deixar algunes precipitacions al Pirineu occidental, però en general el temps de divendres, dissabte i diumenge serà estable i poc fred.

Més continguts de