Méteo especial: temporal a partir de diumenge

Aquest divendres nevarà al Pirineu però a la costa serà el dia més càlid de la setmana

Aquest dijous és l'últim dia de temps clarament monòton. Al migdia la temperatura pujarà fins als 15 graus en moltes comarques, i la boira continuarà mantenint l'ambient molt fred a Ponent. El dia ha començat amb núvols també a l'Empordà, però en general farà sol.

Demà el pas d'un front farà caure per fi algunes nevades al Pirineu, que afectaran sobretot el vessant nord amb una cota de neu que baixarà per sota dels mil metres a partir de migdia. Demà a la tarda també s'escaparan xàfecs sobtats en força comarques de Girona, però en general divendres farà sol i l'ambient serà estranyament càlid a la costa. El vent de ponent farà que la temperatura s'enfili fins als 20 graus en algun cas. Tot i que fa dies que parlem del fred, aquest divendres serà la jornada més càlida de la setmana prop de mar. El vent sec de l'oest aixecarà la boira i la temperatura pujarà també a Ponent.

El cap de setmana no començarà amb temps complicat. Dissabte serà un dia mig ennuvolat, i només a última hora començaran a augmentar les possibilitats d'algunes pluges i nevades. A partir de diumenge la incertesa augmentarà. Alguns models fan pensar que serà un dia de pluja i neu a cotes baixes; uns altres diuen que hi haurà núvols, però que les pluges i nevades continuaran sent més aviat puntuals. En tot cas, diumenge és més probable que plogui que no pas dissabte. I caldrà estar pendents de la cota de neu, perquè diumenge ja podria baixar dels 1.000 metres i arribar fins als 500, sobretot a les comarques de Girona.

El Meteocat ha emès aquest matí una nota de premsa alertant del canvi de temps i informant que s'han activat ja preavisos de situació de perill per acumulació de pluja i per onatge. El Servei Meteorològic de Catalunya avisa de temperatures per sota del que tocaria i de possibles nevades al prelitoral de cara a dilluns al matí.

El temporal més dur s'espera a partir de dilluns i al començament de la setmana que ve. Els models de previsió han fet augmentar clarament avui les possibilitats que entre dilluns i dimecres les pluges puguin deixar més de 100 l/m2 en diverses comarques de la costa i del prelitoral, amb una cota de neu que serà encara molt baixa i es mantindrà probablement per sota dels 1.000 metres. De fet, podria arribar a nevar per sota dels 500, sobretot a les comarques de Girona i a les Terres de l'Ebre. La nevada s'entreveu important al Pirineu Oriental i podria afectar clarament indrets alts de la Catalunya Central, i s'entreveu extraordinària als Ports i a l'interior del País Valencià. Tot això, caldrà anar-ho precisant a mesura que passin els dies. A partir de diumenge la temperatura baixarà més de 10 graus al Pirineu i més de 5 en moltes comarques.

Les ventades i el temporal de mar seran un altre dels factors a tenir en compte. Diumenge el vent començarà a bufar amb cops de 70 o 80 km/h a la costa, i dilluns algunes ratxes podrien fins i tot ser més fortes. El vent bufarà sobretot de gregal, i això comportarà una situació marítima molt complicada, amb onades que podrien superar les del temporal del principi de desembre. Tot fa pensar que el temporal, la pluja, la neu i el vent podrien allargar-se ben bé fins dimecres.