Méteo especial: el temps es calmarà durant el cap de setmana llarg

Aquesta tarda encara cauran xàfecs més puntuals després d'un temporal que ha deixat fins a 140 l/m2

El temporal va de baixa però aquest matí les pluges encara han descarregat, tot i que de manera més irregular, en moltes comarques. Fins al vespre el paraigua continuarà fent falta a estones en molts punts de la costa i del prelitoral, fins i tot amb precipitació abundant en alguns casos.

Com es preveia, aquesta nit les pluges més importants s'han anat concentrant cada cop més al nord-est del país. D'entre les estacions oficials del Meteocat, la que acumula més pluja en tot l'episodi a les dues del migdia és Girona, on hi han caigut 126 l/ m2, i en cotes més altes destaquen els 127 del puig Sesolles, al Montseny. També s'han superat els 100 l/ m2 a Alcanar (119), Santa Coloma de Farners (112), Sant Cugat del Vallès (109) i l'Observatori Fabra del Tibidabo (102), entre d'altres. L'estació que l'Aemet té a Fogars de Montclús, al sud del Montseny, en suma 148 l/ m2 fins a les dues del migdia. Aquest matí una esllavissada ha obligat a tallar la BV-5301, que dona accés al poble de Montseny.

Rius com el Daró i l'Onyar han anat molt plens de matinada. Les pluges han obligat a tallar dues carreteres de la demarcació de Girona, la GI-641 a Torroella de Montgrí i la GI-644 a Forallac. El Daró, que ahir passada la mitjanit encara estava gairebé sec, baixava aquest matí amb un cabal que superava els 160 m3/s.

No és un temporal gaire habitual per ser desembre, un mes donat sobretot a les situacions d'anticicló i de calma. De fet, ahir va ser el dia de més pluja de l'any a Barcelona. Al centre de la ciutat no hi plovia tant en un sol dia des del 15 de novembre de l'any passat. 1998, 1971 o 1943 són els únics precedents d'una situació de pluges tan abundants en un mes de desembre la ciutat. A Girona els 101 l/ m2 d'ahir fan d'aquest dimecres el dia amb més pluja des del 2014.

D'aquest mapa crida l'atenció com les comarques del nord-oest han quedat totalment al marge de la borrasca. Les úniques nevades abundants han caigut al Ripollès. A Ulldeter, a la cota 2.500, el sensor de l'estació del Meteocat ha registrat una nevada de més de 35 centímetres.

El temporal de mar també va de baixa, però aquest matí encara s'han registrat onades de més de 5 metres just davant de la costa central. El temporal ha causat danys en diverses platges, per exemple a Badalona i a Montgat, on algunes passeres han quedat malmeses. Aquest matí al Maresme hi ha hagut cops de vent fins i tot més forts que els d'ahir. A Arenys de Mar les ventades han arribat als 82 km/h i a Premià fins a 80 km/h.

La retirada del temporal serà molt lenta i demà al matí encara quedaran intervals de núvols al sud de Catalunya. Però en general els tres dies vinents hi haurà moltes més estones de sol que no pas amb núvols.

Ni demà ni dissabte tornarà a ploure, i diumenge serà en tot cas a la tarda que un front podria deixar algunes gotes en diverses comarques i precipitacions més destacables al Pirineu occidental. També el vent i el temporal marítim aniran clarament a la baixa. Avui el llevant encara serà moderat en moltes comarques de l'est del país.