Els xàfecs ja han deixat més de 50 l/m² a les Terres de l'Ebre

Les precipitacions es mantindran fins a la nit, si bé seran cada vegada més disperses

Escolta aquí la previsió del temps

El canvi de temps ha arribat ben puntual. Poc abans de l'albada ja han començat a caure els primers ruixats del dia, repartits de manera irregular, i ràpidament han anat guanyant extensió i intensitat.

Aquests són els registres més destacables que s'han acumulat fins a dos quarts de sis de la tarda, concentrats a les Terres de l'Ebre, a punts del prelitoral central i del Pirineu i Prepirineu:

 • 116 l/m² al PN dels Ports
 • 77 l/m² a Horta de Sant Joan
 • 68 l/m² a Ulldeter
 • 68 l/m² a Guardiola de Berguedà
 • 66 l/m² a Guixers
 • 51 l/m² a Ulldecona
 • 56 l/m² a Batea
 • 46 l/m² a Sant Llorenç Savall
 • 45 l/m² a Alinyà
 • 44 l/m² a Vinebre
 • 41 l/m² a Espot
 • 40 l/m² a Das

Localment han estat d'intensitat forta. En només mitja hora a Horta de Sant Joan han caigut 31 l/m², i al PN dels Ports fins a 30 l/m². Això ha fet créixer notablement el cabal dels torrents i els barrancs de la zona. Un fet semblant ha passat en comarques com el Berguedà i el Ripollès, on les pluges abundants i el desglaç han fet créixer rius com el Bastareny al seu pas per Bagà.

Les tempestes fins i tot han anat acompanyades de fenòmens de temps violent. És el cas de la ciutat de Tarragona, on un petit cap de fibló ha arribat a tocar terra al barri del Serrallo poc abans de les dotze del migdia. El remolí no ha generat danys, ja que ha estat de poca intensitat.

Al llarg de la tarda encara s'esperen algunes pluges. Hi haurà xàfecs dispersos, localment forts i acompanyats de tempesta i de calamarsa. Per altra banda, arribaran ruixats per les Terres de l'Ebre que aniran avançant cap a l'est i acabaran afectant bona part de la meitat sud del país.

L'ambient serà clarament més fresc que el dels últims dies. Precisament el descens del termòmetre farà reaparèixer la neu als cims més alts del Pirineu. S'espera que la cota baixi dels 2.600 metres d'aquest matí fins als 2.300 metres al final del dia.

Durant la nit i matinada les precipitacions aniran de baixa ràpidament i demà al matí només quedaran alguns ruixats dispersos al Pirineu. A la resta, en canvi, s'imposarà el sol. Ara bé, a partir de migdia creixeran nuvolades que deixaran nous xàfecs al Pirineu, al Prepirineu i al nord de les comarques de Girona.

S'imposarà el vent de ponent i de llebeig a la majoria de comarques, que és més aviat sec. Això afavorirà que es mantingui el cel serè o amb pocs núvols al centre i al sud del territori. Bufarà amb cops de fins a 50 o 60 km/h al litoral i prelitoral central i a la Catalunya Central.

La temperatura màxima tendirà a pujar de manera clara. Es recuperarà entre 3 i 6 ºC respecte a la d'avui. En conjunt, se situarà entre els 18 i els 23 ºC, tot i que en llocs del litoral i del prelitoral es podria enfilar fins i tot una mica més.

Dimarts el temps es tornarà a embolicar, amb un nou augment dels núvols i l'arribada de ruixats per l'oest i el sud a partir de la tarda. Durant la resta de la setmana continuarà el temps variable. Cada dia plourà en una zona o una altra del país, però en forma de xàfecs irregulars.