Sol i boires a l'espera d'un tram central de desembre més mogut

La humitat i la mala visibilitat marcaran el cap de setmana però no s'instal·laran

Escolta aquí la previsió del temps

Aquest dissabte ha començat amb un ambient més fred que ahir, sobretot a les comarques de la costa i del prelitoral. A Barcelona aquest matí hi havia entre un i dos graus menys que ahir, però a Tarragona el termòmetre ha baixat 5 graus i a Girona fins a 7. La matinada passada ja havia estat força freda a les valls del Pirineu; a Ponent i a la Catalunya Central una manta extensa de boira i núvols baixos ha evitat que la temperatura baixés gaire durant la nit. Entre les temperatures mínimes més baixes d'avui destaquen els -3 graus del Pont de Suert i els -2 de Puigcerdà, però també -1 a Vilobí d'Onyar o els 0 graus d'Olot i de Girona.

Avui la boira i els núvols baixos seran difícils d'aixecar a Ponent i en moltes comarques interiors. A mig matí les clarianes aniran apareixent en general, però al pla de Lleida és possible que costi més veure el sol. Això farà que la temperatura quedi bastant frenada en tots aquests sectors, mentre a la costa i al Pirineu el termòmetre pujarà amb més facilitat. A prop de mar avui es tornaran a superar els 15 graus amb facilitat, però enlloc s'arribarà als 20.

Demà el dia començarà sense grans canvis, sol i boires tornaran a ser protagonistes. A la tarda el pas d'un front provocarà algunes pluges i nevades al Pirineu Occidental, bàsicament a la Vall d'Aran al nord del Pallars i a Andorra. A la resta el cel també es taparà quan el sol ja hagi marxat, i al vespre es podrien escapar quatre gotes en altres comarques del Pirineu, de la Catalunya Central i de Ponent, pluges molt minses.

El pas del front reactivarà el vent de mestral a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona, al Pirineu i fins i tot a Ponent. Dilluns s'entreveu un dia amb ratxes de vent que podrien superar els 100 km/h a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i també als cims del Pirineu, un mestral molt fort que amb menys intensitat també es deixarà sentir a Ponent, a l'altiplà central i fins i tot al voltant de Barcelona.

Dimarts el vent anirà perdent força, però cal preparar-se per a un tram central del desembre amb diversos dies de ventades. Al voltant de divendres de la setmana que ve podríem tenir una altra situació de vent molt fort, i al centre de la setmana aquest vent sec i de nord-oest també es deixarà sentir.

La setmana vinent tindrem el pas de força sistemes frontals, però és poc probable que facin ploure amb gaire ganes. Les precipitacions sobretot afectaran el vessant nord del Pirineu. Dilluns la cota de neu baixarà per sota dels 1.500 metres a la Vall d'Aran i al nord del Pallars, i a llarg termini es dibuixa un escenari en què dijous i divendres podria haver-hi nevades importants en aquest àmbit del Pirineu.

A la resta la setmana estarà més aviat marcada pel vent, els dies mig ennuvolats i les pujades i baixades de temperatura. Hi ha haurà dies força suaus i dies més hivernals, però no s'entreveu cap gran fredorada abans de Nadal. En el tram central del mes tindrem un ambient bastant normal per ser desembre.