La méteo: dilluns fresc i amb encara risc d'alguns ruixats

El temps insegur es mantindrà uns dies més

Ahir diumenge i aquesta matinada ja s’han fet notar els primers indicis del canvi de temps anunciat. Els ruixats, a part del Pirineu i el Prepirineu, han retornar a la costa i al prelitoral després d’uns dies de temps estiuenc, amb sol a la majoria de comarques i amb calor moderada. Una nova entrada d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera ha sigut la responsable d’aquesta inestabilitat que encara durarà uns dies més. D'una banda, seguirà afavorint la formació de noves precipitacions, mentre que, de l'altra, farà baixar la temperatura de manera marcada amb un ambient fresc aquests primers dies de la setmana.

De fet, entre ahir al final del dia i al llarg de la matinada ha creuat el sistema frontal associat a l’embossament d’aire fred i ha provocat que les precipitacions arribessin a la majoria de comarques de la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral central. Fins a les primeres hores del matí, entre les quantitats acumulades les que més destacaven eren els 60 litres a Castelldefels, els 58 al Parc Natural del Garraf, els 56 a Viladecans, els 38 a Badalona, els 27 a Cunit o els 26 a Gavà.

Al llarg del matí la pluja tendirà a restringir-se a les comarques de Barcelona, sobretot a la costa i al prelitoral, i a les del sud de Girona. Seran disperses i aïllades en forma de ruixats i més freqüents durant la tarda. A la resta del territori, les clarianes aniran guanyant terreny al llarg del matí, amb un temps majoritàriament assolellat a la tarda.

D'altra banda, la temperatura també baixarà notablement. Passarem d’un ambient d’estiu, en què els termòmetres els últims dies estaven entre els 28 i 33 ºC de manera generalitzada, a un ambient més propi de tardor, en què la màxima es mourà entre els 21 i 26 arreu. A més, el vent també s’intensificarà als dos extrems del país amb cops forts i alguns de molt forts a la Costa Brava i a l’Ebre amb alteració marítima a la Costa Brava.

La bossa d’aire fred es mantindrà els pròxims dies entre territori català i balear. Això causarà que la inestabilitat persisteixi amb unes precipitacions que quedaran sobretot concentrades a la costa catalana fins dijous, i dimecres serà el dia que afectaran més punts del litoral. La pluja també seguirà afectant les Balears, tot i que les precipitacions més intenses seran les que cauran avui dilluns. Pel que fa a la temperatura, anirà recuperant-se lentament, amb un retorn del temps estiuenc a finals de setmana.