Torna la calma en un cap de setmana amb contrastos de temperatura

Hi ha poques possibilitats de noves pluges extenses a deu dies vista

Escolta aquí la previsió del temps

L'obertura de clarianes ha fet que aquest matí hagin tornat les glaçades a les valls del Pirineu, i que el dia hagi començat amb més fred que ahir en moltes comarques de la meitat nord de Catalunya. Aquesta matinada la temperatura mínima ha baixat fins als -3 graus al Pont de Suert o fins a -2 a Sort i a Puigcerdà.

La borrasca s'allunya lentament pel sud, i això farà que sigui sobretot a les comarques de Tarragona on avui encara hi quedin més intervals de núvols. Com més al nord més sol farà, en un divendres amb un ambient més suau que ahir al migdia. En molts indrets avui la temperatura s'enfilarà un parell de grau més que ahir, i això sumat al fet que ja no faci vent ajudarà clarament a fer que la sensació tèrmica pugi respecte els últims dies.

Aquest cap de setmana llarg caldrà vigilar amb els refredats, perquè venim d'uns dies en què la temperatura gairebé no s'ha mogut durant el dia, i si bé ara l'obertura de clarianes farà que els migdies siguin més agradables, també facilitarà nits més fredes. Les pròximes matinades la temperatura fàcilment serà 3 o 4 graus més baixa que la d'avui en moltes comarques interiors del centre i del sud de Catalunya. El termòmetre variarà menys al Pirineu, on avui ja hi ha glaçat en molts casos.

Avui les clarianes aniran guanyant cada cop més terreny durant el matí. Demà el pas d'un front enterbolirà una mica el cel a la tarda, però en general farà molt de sol. Aquest dissabte al matí els bancs de boira seran abundants en moltes zones enclotades interiors. Diumenge a la tarda arribarà un front una mica més actiu que deixarà algunes pluges al Pirineu Occidental, però en general els pròxims tres dies hi haurà més sol que no pas núvols i no tornarà a ploure.

El vent tampoc serà protagonista del cap de setmana, diumenge a última hora el pas del front reactivarà el mestral a les Terres de l'Ebre, però en general els dies vinents ja no farà vent i la situació marítima millorarà clarament.

Què passarà a llarg termini? Sembla que en el camí cap a Nadal no tindrem cap més situació de pluges extenses, però sí constants canvis de temps que aniran deixant nevades al Pirineu Occidental, provocaran vent i evitaran les boires persistents a l'interior. El front més actiu de tots aquests sembla que arribarà divendres vinent, d'avui en vuit, i és quan és més probable que pugui tornar a ploure una mica en moltes comarques.

La setmana que ve s'entreveu poc freda en general. Estem entrant en les setmanes amb els dies més curts de l'any, però tot i així els set pròxims dies hi haurà molts migdies amb temperatures de fins a 15 graus a la costa i al prelitoral. Cap al tram final de setmana augmentarà el vent, baixarà la temperatura i tindrem un ambient més hivernal.