Temps de tardor per tancar el mes d'agost

Cap de setmana insegur, passat per aigua i amb temperatures que no superaran els 25 graus enlloc

Escolta aquí la previsió del temps

Durant les últimes hores només les comarques de Ponent i del sud han quedat al marge de la pluja i entre la nit i matinada s'han acumulat entre 10 i 30 litres a força indrets i fins a 44 a la Torre de Claramunt, a l'Anoia, i 45 al santuari de Núria. I des d'ahir al migdia ja s'han recollit 145 mm a Sant Joan de les Abadesses, 136 a Montesquiu, 122 a Berga o 96 a Cardona.

Avui el risc de xàfecs, d'anar i venir però localment intensos, es concentrarà al Pirineu, a la Catalunya central i a les comarques de Barcelona i, en canvi, s'obriran clarianes ja a partir de mig matí a Ponent i a les Terres de l'Ebre. De fet, en punts del Berguedà, del Ripollès o d'Osona es podran fregar els 200 litres de precipitació acumulada des de l'inici de l'episodi.

Un dia insegur i passat per aigua però també fresc. A primera hora el termòmetre s'ha situat per sota els 15 ºC a moltes comarques interiors i, en conjunt, avui notarem entre 7 i 10 graus menys que ahir amb màximes que es mouran arreu entre els 18 i els 24 ºC. El descens tèrmic farà que les precipitacions de les pròximes hores siguin en forma de neu a partir dels 2.300 metres d'altitud. El vent de tramuntana i de mestral, que ja s'ha deixat sentir amb cops de més de 50 km/h als dos extrems del país, farà més evident el canvi de temps en aquests sectors i deixarà una mar especialment alterada a la Costa Brava i al sud de la Costa Daurada.

Diumenge al matí tindrem una petita treva, amb grans clarianes i pràcticament sense ruixats enlloc però amb un ambient tant o més fresc que el d'avui i encara amb vent de nord entre moderat i fort a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. A la tarda es reactivaran els xàfecs i les tempestes al Pirineu, a la Catalunya central i a l'entorn del Montseny, que localment podran tornar a descarregar més de 20 o 30 litres en poca estona. I la setmana vinent l'encetarem ja amb moltes hores de cel clar però encara amb tardes insegures al centre i nord del país. Les temperatures s'aniran recuperant progressivament però res fa pensar que tornem a superar els 30 graus al migdia abans del pròxim cap de setmana.