Primeres tempestes fortes d'una tongada de xàfecs que s'allargarà fins demà

Ens xàfecs afectaran sobretot la meitat nord de Catalnya i faran que demà sigui un dia més fresc

El canvi de temps està provocant algunes situacions de temps complicat aquest dijous. Les tempestes més fortes fins ara han afectat sectors de la Selva, el Gironès i l'Empordà, on les tronades han anat acompanyades de vent molt fort i pedra, en el que podria haver estat un esclafit a jutjar per les imatges que arriben de pobles com Bàscara. Les tempestes també han decarregat fort en pobles com Vilobí d'Onyar i Caldes de Malavella, on alguns carrers han quedat inunudats.

Fins a les 4 de la tarda algunes de les pluges més abundants d'avui són (en l/m2):

  • Vilobí d'Onyar, 59
  • Santa Coloma de Farners, 29
  • Montsec d'Ares, 26
  • Port del Comte, 25
  • Tremp, 21
  • Fornells de la Seva, 19
  • Oliana, 14

Els ruixats es concentraran sobretot a la meitat nord de Catalunya, però a les Terres de l'Ebre hi podrà arribar també algun ruixat provinent dels Ports. Les pluges no seran només de tarda sinó que durant les primeres hores de la nit podrien continuar apareixent ruixats sobtats. Les condicions més favorables perquè hi hagi alguna tempesta forta es donaran també durant el vespre al voltant del Montsec i a l'oest de la Catalunya Central.

Aquesta nit ha tornat a ser de molt mal dormir a la costa, però també en molts sectors de Ponent la temperatura s'ha mantingut per sobre dels 20 graus de matinada. Al migdia farà menys calor que ahir, sobretot en comarques de la meitat oest on les màximes arribaran a ser 3 o 4 graus més baixes. La refrescada més evident es notarà entre demà a la tarda i dissabte al matí, seran sens dubte els moments més agradables de la setmana.

Demà encara serà un dia insegur i variable a l'est. A la tarda es podrien repetir alguns ruixats ja més locals en comarques com la Garrotxa, el Ripollès, Osona i la Selva. Entre aquest vespre i demà la tramuntana bufarà moderada en molts punts de la Costa Brava.

Dissabte a primera hora encara podrien quedar algunes restes de núvols al sud de la Costa Brava, però el cap de setmana farà sol. Ni dissabte ni diumenge hi haurà tempestes a les tardes, tampoc al Pirineu. La calor tornarà aviat: diumenge i en l'inici de la setmana que ve les temperatures tornaran a ser de ple estiu, però el termòmetre no pujarà tant com ahir. A llarg termini sembla que s'aniran intercalant els dies de calor intensa amb dies de temperatura més moderada, però per ara no hi ha indicis de cap onada de calor forta.