La méteo en 1 minut: ruixats i tempestes obriran la porta a l'ambient de tardor

Aquesta tarda i vespre cauran xàfecs sobtats en força comarques

Aquesta nit ha semblat més d'estiu que no pas de tardor, i ja no només a la costa, sinó també en moltes comarques interiors. Les temperatures mínimes s'ha situat entre els 15 i els 20 graus en general, i en diferents punts del litoral la nit ha tornat a ser tropical (temperatura mínima de més de 20 graus).

A l'aeroport del Prat hi ha hagut dos dies seguits amb una temperatura mínima de 21 graus. Amb dades des dels anys 40 només hi ha registrada una nit d'octubre més calorosa que aquestes al Prat, la del 3 d'octubre del 2013 (temperatura mínima de 22,5 graus). Al migdia avui continuarà sent poc fred, tot i que per Ponent a la tarda ja es començarà a notar una baixada del termòmetre.

Aquest dilluns ens visitarà una borrasca que poc o molt obligarà a obrir el paraigua gairebé arreu. Les pluges més abundants descarregaran al Pirineu i el Pirineu, i amb menys importància a Ponent i la Catalunya Central. Com més a prop del mar, més puntuals i aïllats seran els ruixats. Les precipitacions arribaran bàsicament a la tarda i el vespre, i en alguns casos aniran acompanyades de tempesta, especialment a prop de la costa. Al vessant sud del Pirineu és possible que s'hi acumulin més de 20 o 30 l/m2 en alguns casos. A la tarda i el vespre el vent bufarà moderat en moltes comarques, i als cims del Pirineu algunes ratxes de vent arribaran a ser fortes.

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una setmana de temperatures molt més normals per ser mitjans d'octubre. A partir de demà i durant bona part de la setmana la sensació tèrmica baixarà al voltant de 5 graus en general, i fins a 10 en alguns punts del Pirineu. No arriba fred avançat, simplement la temperatura es normalitzarà per ser mitjans d'octubre. Demà i dimecres serà quan més es notarà la baixada del termòmetre, mentre que dijous i divendres els migdies seran una mica més càlids. Els dies vinents hi haurà les temperatures més baixes de la tardor fins ara, però al migdia se seguiran superant els 20 graus en força comarques.

Aquest dilluns serà l'únic dia amb pluja de la setmana lectiva. Els pròxims dies seran de cel clar o mig ennuvolat, a l'espera d'una situació de pluges més extenses i més abundants que podria arribar al voltant de diumenge que ve. Encara hi ha molta incertesa als mapes, però és possible que al voltant del dia 20 tinguem una altra ploguda que pugui ser més extensa i generosa que la d'avui. Caldrà seguir-ho.

Més continguts de