Méteo especial: cap de setmana amb temperatures de fins a 40 graus

La setmana que el termòmetre baixarà més de 5 graus en moltes comarques

Aquesta tarda la temperatura ha pujat una mica més que ahir. D'entre les màximes més altes d'avui en destaquem:

  • Alcarràs, 38,8
  • Lleida, 38,4
  • Artés, 37,4
  • Tremp, 37
  • Artesa de Segre, 37
  • Olot, 36,6
  • Tàrrega, 36,6

El vent s'ha deixat sentir més que en dies anteriors. A l'aeroport de Girona hi ha hagut un cop de vent de 48 km/h, a Bellcaire d'Empordà el vent de sud ha arribat als 56 km/h, i a Vic als 47.

Demà hi haurà un canvi de vent que provocarà que la temperatura es dispari en algunes comarques. Aquest dissabte hi tornarà a haver màximes de més de 40 graus a Ponent i en alguns punts de les Terres de l'Ebre, i en diverses comarques de la meitat sud de Catalunya el termòmetre s'arribarà a enfilar fins a 4 o 5 graus més que avui. El vent bufarà sec i amb cops que poden superar els 50 km/h en força comarques. No cal dir que això farà que aquest dissabte sigui un dia especialment perillós pel que fa als incendis.

Per demà el Sevei Meteorològic de Catalunya considera "alt" el perill per temperatures extremes a la majoria de comarques. Només alguns sectors de la costa queden al marge de l'avís.

Després d'aquest pic de calor de dissabte la temperatura no baixarà sobtadament, diumenge encara se superaran els 40 graus en alguns cas, però avui els mapes del temps fan pensar que la baixada del termòmetre serà clara la setmana que ve. Es començarà a notar a partir de dimarts i sobretot al centre de la setmana, al Pirineu i a Ponent fins i tot abans. És possible que bona part de la setmana que ve la temperatura sigui clarament més raonable que aquests últims dies.

El cap de setmana començarà amb molt de sol. Dissabte a la tarda i vespre hi haurà algunes primeres tempestes als Ports que arribaran puntualment a les Terres de l'Ebre. Diumenge serà un dia més variable i enterbolit en general: temps més canviant i tempestes de tarda tant en comarques de l'extrem sud de Catalunya com en punts del Pirineu i del Prepirineu.

La inestabilitat anirà a més en l'inici de la setmana que ve. Avui els mapes del temps situen entre dilluns al vespre i de cara a dimarts el temps més insegur. Els ruixats i tronades més abundants sembla que afectaran sobretot el Pirineu occidental i altres comarques de la meitat oest de Catalunya, però més puntualment els xàfecs curts i sobtats podran fins i tot aparèixer en alguns punts de la costa, especialment dimarts a última hora.