El vent de ponent reescalfarà l’ambient al litoral

Aquest dissabte les temperatures màximes s’assoliran al litoral i localment es podran superar els 25ºC

Escolta aquí la previsió del temps

La nit ha sigut altre cop molt suau amb valors que van molt per sobre del que tocaria per les dates. Ni tan sols s’ha baixat dels 15ºC a la majoria d’indrets del litoral. És a dir, temperatures més pròpies de finals de setembre que no pas d’inicis de novembre. També hem tingut algunes precipitacions que han deixat registres modestos a moltes zones de les comarques centrals del país. En general inferiors als 5 litres/m2.

Al llarg d’aquest dissabte, farà més sol que no pas divendres i només tindrem algunes pinzellades de núvols prims testimonials. Les temperatures patiran un notable ascens al litoral i prelitoral degut al vent terrer que arribarà reescalfat. Es podrien superar els 25ºC en aquests indrets amb certa facilitat, especialment a les comarques litorals i prelitorals. El vent de ponent s’anirà intensificant a mesura que avanci el dia i serà fort a les últimes hores de la jornada quan els cops màxims ja podrien superar els 60 km/h.

Al llarg del vespre i, sobretot, la nit de dissabte a diumenge, ens creuarà una segona línia frontal més activa. Les precipitacions podran arribar a molts punts del país, però la gran majoria viatjaran amb celeritat i deixant quantitats de precipitació minses. Les pluges més abundants es restringiran al Pirineu durant la matinada i matí de diumenge, quan també baixarà la cota de neu fins als 1.800 metres. Es podrien acumular fins a 10 cm de neu per sobre dels 2.400 metres.

El llarg cap de setmana s’acomiadarà amb una ponentada

Diumenge al matí ens llevarem encara amb valors molt suaus i atípics de novembre. Fins al migdia, encara tindrem alguns núvols que podrien deixar alguna gotellada a les comarques de Barcelona i Girona, però a la tarda farà més sol arreu i només quedaran núvols de retenció al vessant nord del Pirineu. Les temperatures màximes començaran a baixar clarament a l’interior i ja només se superaran els 20ºC a prop del litoral.

El vent de ponent anirà virant a mestral i s’intensificarà bruscament a partir del migdia afectant tota la meitat sud i comarques centrals del país. Les comarques gironines seran les úniques que en quedaran al marge. Les ràfegues màximes seran fortes i podran superar puntualment els 100 km/h, especialment cap al nord de les comarques tarragonines i sud de les de Barcelona. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat un avís per cops de vent superiors als 90 km/h en diverses comarques del prelitoral.

L’ambient més fred guanyarà protagonisme

La setmana vinent notarem clarament com la bonança s’acaba. A mesura que vagi avançant la setmana, el fred es deixarà sentir més. Les temperatures baixaran entre 5 i 8ºC de forma general respecte a les d’aquest dissabte. Ho faran més a l’interior que a la costa i sobretot a partir de dimecres. Tot plegat, sembla que vindrà acompanyat de precipitacions més aviat escasses.