La méteo: xàfecs i tempestes s'allargaran bona part de la setmana

El termòmetre tocarà fons avui però la calor no tornarà com a mínim fins d'aquí a set dies

La refrescada d'aquest dilluns està sent encara més marcada que les dels últims dies. Avui la temperatura no ha passat dels 20 graus en diverses comarques. D'entre les màximes més baixes d'avui en destaquen els 17 graus d'Olot, els 18 de Vic o els 19 de Girona. Al centre de Barcelona la màxima s'ha quedat en 21 graus, i a la Tosa d'Alp i al Port de la Bonaigua no s'ha passat de 2 graus en tot el dia. La neu ha emblaquinant una altra vegada punts alts del Pirineu, per sobre dels 2.500 metres els gruixos han arribat a superar els 10 cm, i s'ha vist nevar fins i tot per sota dels 2.000.

Avui els ruixats han estat més dispersos i menys destacables que ahir. D'entre les pluges més abundants d'aquest dilluns en destaquen (en l/m2): 

  • Violbí d'Onyar, 28
  • Sant Feliu de Pallerols, 24
  • Les Planes d'Hostoles, 21
  • Santa Coloma de Farners, 16
  • Olot, 13
  • Girona, 12
  • Berga, 9

De matinada la baixada del termòmetre s'ha notat especialment a Ponent, on la nit ha sigut més serena. A l'Escola d'Enginyeria Agrària de Lleida la temperatura ha baixat fins als 9 graus, el valor més baix des del 29 d'abril. En els últims junys hi ha hagut poques temperatures de menys de 10 graus a la capital del Segrià: l'any passat el dia 12 el termòmetre va caure fins als 7 graus, però per trobar una altra mínima de menys de 10 graus al mes de juny cal anar fins a la revetlla de Sant Joan del 2013, que segurament molta gent recorda per la baixa temperatura.

El temps inestable marcarà tota la primera part de la setmana. Demà hi haurà més ruixats que avui, al matí ja n'hi podrà haver en alguns sectors de la costa i del prelitoral, però serà sobretot a la tarda quan els xàfecs i tempestes afectaran moltes comarques. Avui seran molt més probables en comarques de Girona i de Barcelona que no pas al sud o a Ponent.

Dimecres el temps canviarà poc, seguiran apareixent ruixats sobtats sobretot a l'est. Dijous i divendres els xàfecs i tronades canviaran de sector i tornaran a ser més probables a l'oest, tant a Ponent com sobretot al Pirineu i Prepirineu occidentals. A prop del mar, en canvi, les opcions de pluja seran més baixes.

La temperatura s'instal·larà a la banda baixa del termòmetre dos o tres dies com a mínim. L'ambient molt fresc per a l'època marcarà el temps fins dijous, i si bé de cara al cap de setmana la sensació de principis d'estiu anirà tornant, no hi ha indicis clars de cap situació de calor marcada. Ens espera una setmana amb comptades temperatures de més de 25 graus, cosa molt poc habitual últimament durant el juny.