La méteo: les tempestes afectaran moltes comarques aquest dijous

La calor arribarà durant el cap de setmana coincidint amb l'entrada oficial de l'estiu

Tarda de ruixats força més puntuals que ahir, tot i que en algunes comarques hi plou amb ganes. D'entres les pluges més abundants d'aquest dimecres fins a dos quarts de sis de la tarda en destaquen (en l/m2):

  • Sant Miquel de Fluvià, 26
  • Albanyà, 25
  • Navata, 24
  • Torroella de Fluvià, 14
  • Castelló d'Empúries, 11
  • Sant Celoni, 11
  • Figueres, 10
  • Sant Pau de Segúries, 9
  • Banyoles, 5

Demà no s'acabaran els ruixats. Aquest dijous ja al matí hi haurà una nova tongada de xàfecs que afectarà moltes comarques, tant sectors interiors com punts de la costa. Al matí les pluges seran més probables en comarques centrals i del sud. A la tarda, en canvi, s'aniran concentrant al nord. De matinada i al matí podria haver-hi algunes tempestes localment fortes en punts de la Costa Daurada i sectors de la costa central.

El divendres encara estarà marcat per ruixats i tempestes de tarda concentrats sobretot al Pirineu, Prepirineu i comarques de Ponent. A prop de mar en molts casos les tempestes de demà podrien ser les últimes en força dies. Dissabte a la tarda encara podrien descarregar xàfecs més puntuals al Pirineu i en algunes comarques interiors de Girona, però a partir de diumenge i com a mínim fins a Sant Joan s'obrirà un període de temps més estable i assolellat, que coincidirà amb un pujada marcada de la temperatura.

Dissabte a tres quarts de dotze de la nit hi haurà el solstici d'estiu i entrarem oficialment a la nova estació, un canvi que es notarà ràpidament en els termòmetres. Diumenge ja serà un dia amb temperatures de més de 30 graus en algunes comarques interiors i prelitorals, i fins a Sant Joan la temperatura no farà una altra cosa que pujar. Cap a la revetlla podríem tenir les temperatures més altes d'aquest any fins ara, una calor totalment d'estiu que marcarà la setmana que ve. A curt termini seguirà la fresca. Demà al migdia la temperatura serà fins i tot més baixa que avui i fins al cap de setmana no començarà a fer més calor.

Ahir els xàfecs van tornar a ser abundants en algunes comarques, sobretot a Ponent, on cap a les vuit del vespre fins i tot hi va haver una pedregada que va afectar diferents municipis del Segrià, com Aitona, Soses, Torres de Segre, Alcarràs i Gimenells. Segons el sindicat Asaja, les pèrdues a les collites de fruita podrien ser d'entre el 60% i el 100% en algunes finques a causa de la tempesta.

D'entre les pluges més abundants d'ahir destaquen els 32 l/ de Torres de Segre, els 30 d'Aitona i els 28 de la Granadella. Amb les pluges d'ahir, a Lleida ja ha plogut més del que sol fer-ho al cap de l'any. A l'Escola d'Enginyeria Agrària la precipitació acumulada aquest 2020 és de 345 l/, per sobre de la mitjana climàtica de 342. Dels últims cinc anys, només el 2018 va acumular més pluja en tot l'any que el que portem de 2020.