Méteo especial: una tongada xàfecs forts farà baixar clarament la temperatura

El ruixats i tronades més extensos descarregaran la tarda de dissabte

L'augment dels núvols ha fet que aquesta nit fos especialment de mal dormir en algunes comarques interiors i de les Terres de l'Ebre, on la temperatura en algun cas no ha baixat ni dels 25 graus. Al pantà de Riba-roja la mínima ha sigut de 25,3 graus, i fins i tot a la Pobla de Segur la mínima ha sigut tropical (20,3 graus). Nit de molt mal dormir en general, preludi d'un canvi de masses d'aire que avui ja es farà notar a Ponent. Aquest migdia el termòmetre s'enfilarà 3 o 4 graus menys que ahir en moltes comarques interiors. A la costa encara tocarà suar gairebé tant com els últims dies.

Avui serà un dia més variable i insegur. Els intervals de núvols aniran a més a partir del migdia, i aquesta tarda hi haurà tempestes en diferents comarques. Els xàfecs afectaran sobretot el Pirineu i els Ports de Beseit, però de manera més aïllada podran anar apareixent a Ponent, a la Catalunya Central o fins i tot en punts de la costa. El Meteocat té actiu per a avui un avís per intensitat de pluja que afecta totes les comarques del Pirineu i altres de l'extrem oest de Catalunya.

Demà la pluja arribarà a més comarques. Aquest dissabte els ruixats intermitents i localment forts descarregaran sobretot al Pirineu, a la Catalunya Central, a les comarques de Girona i també al Maresme, a Osona, al Vallès i al voltant de Barcelona; sobretot a partir del migdia, tot i que al Pirineu ja n'hi haurà al matí. En general demà hi haurà menys llamps i trons que avui, però alguns aiguats poden descarregar molta aigua en poca estona, sobretot a les comarques de Girona i al Maresme.

Diumenge encara hi haurà estones de cel mig ennuvolat en comarques de l'est, i no són descartables gotellades entre el Maresme, el Vallès, el Gironès i la Selva, però ja serien fenòmens realment aïllats. La setmana que ve començarà amb sol, dimarts a la tarda arribarà un nou sistema frontal que no deixarà tants xàfecs com avui o demà, però que pot reactivar algunes tempestes al Pirineu i deixar xàfecs puntuals en altres comarques.

La temperatura caurà en picat aquest cap de setmana, especialment al Pirineu i Prepirineu, on el termòmetre recularà més de 10 graus en molts casos. A la costa la sensació tèrmica també baixarà uns cinc graus, però aquí el canvi es notarà sobretot a partir de demà a la tarda.

La setmana que ve tornarà a fer calor, però és probable que tinguem una setmana amb més canvis de masses d'aire, és a dir, potser un dia de calor intensa, seguit per un parell de temperatures més agradables. La calor forta serà molt més puntual i en general l'ambient serà més agradable que el dels últims dies.

Aquest cap de setmana entraran la tramuntana i el mestral. Entre dissabte a última hora i diumenge al matí hi haurà cops de vent de 70 o 80 km/h a les Terres de l'Ebre i a l'extrem nord de l'Empordà. Això provocarà que en general el mar estigui més mogut de cara a diumenge, fins i tot amb àrees de forta maror al nord del cap de Begur i especialment al nord de Menorca.

Més continguts de