La primavera amb la pressió atmosfèrica més baixa des del 1971

Les baixes pressions són un indicador de les precipitacions dels últims mesos

Barcelona ha tingut la pressió atmosfèrica més baixa des del 1971 aquesta primavera. Segons ha fet públic en una piulada el cap de climatologia del Meteocat, Marc Prohom, els últims tres mesos hi ha hagut una anomalia de més de 4 hPa respecte a la mitjana del període 1981-2010.

La pressió excepcionalment baixa d'aquesta primavera supera fins i tot la de la primavera del 2013, que va estar marcada també per un temps plujós i sobretot molt fresc. Mirant el gràfic es pot observar que també una altra de les primaveres amb una pressió atmosfèrica molt baixa va ser la del 2008, no és casualitat, va ser just llavors quan les pluges van començar a posar fi a la greu sequera que s'havia fet protagonista durant els anys anteriors.

Què és la pressió atmosfèrica?

La pressió atmosfèrica mesura el pes de la columna d'aire que arrosseguem sobre els nostres caps. El pes de l'atmosfera és variable i és important per entendre les possibilitats de pluja. Els núvols i les pluges arriben quan l'aire es mou en sentit ascendent a l'atmosfera, es refreda i produeix la condensació que dona lloc als núvols. Quan la pressió de l'aire és molt elevada, és d'alguna manera com si algú fes pressió contra el terra i evités que els núvols creixessin. En aquesta situació els moviments ascendents són difícils i, per tant, és més probable que el cel es mantingui sense núvols. Per contra, quan la pressió atmosfèrica és baixa, això permet amb més facilitat els ascensos d'aire, la condensació i, per tant, els núvols i possibles pluges.

Què li passa a una bossa de patates quan la pressió atmosfèrica baixa?

Per això un anticicló, que és una zona d'altes pressions, està associat al bon temps i, per contra, les borrasques o depressions, que són zones de baixes pressions, estan associades al temps més mogut i amb risc de precipitacions.

A diferència de variables meteorològiques com la temperatura o la humitat, la pressió atmosfèrica és la mateixa tant si som a dins de casa com a fora. La pressió atmosfèrica tendeix a baixar com més ens enfilem a una muntanya, perquè cada cop tenim menys atmosfera sobre els nostres caps. L'aparell amb què es mesura s'anomena baròmetre.

Més continguts de