Publicitat
Publicitat

El segon maig més càlid al planeta des que hi ha registres instrumentals

El maig ha seguit la mateixa tendència del mes precedent a escala mundial i, segons els càlculs de la NASA, ha sigut només 0,05 ºC més fresc que el més calorós fins ara, el 2016

La inusual calorada dels últims dies a Catalunya, equiparable de moment a la de l'any 2003, farà que el juny del 2017 no passi gens desapercebut als registres climàtics històrics a casa nostra. Tot plegat després d'un mes de maig que, malgrat que va ser més moderat, també va ser considerat càlid i sec a Catalunya, amb valors mitjans en alguns observatoris de més de 2,5 ºC superiors respecte a la mitjana climàtica.

Aquesta setmana la NASA ha publicat l'informe climàtic mensual a escala planetària corresponent al mes de maig. En el context mundial el cinquè mes de l'any ha sigut qualificat com el segon més càlid des del 1880, any d'inici dels registres instrumentals de forma global.

El mes de maig es va acabar amb una temperatura mitjana 0,88 ºC superior a la mitjana del període de referència 1951-1980. El més càlid es va enregistrar però l'any passat, amb un registre 0,93 ºC superior a l'habitual. El tercer més càlid correspon a l'any 2014, amb un valor 0,01 ºC inferior al d'enguany.

Per obtenir aquests resultats, la NASA ha fet servir  dades de 6.300 estacions meteorològiques repartides arreu del món, ja sigui de zones continentals o marines (boies i vaixells), i també dades procedents d'estacions de recerca emplaçades a l'Antàrtida.

L'Agència Japonesa de Meteorlogia (JMA) va anotar un valor 0,36 ºC superior a la mitjana del període 1981-2010 i 0,73 ºC per damunt la mitjana del segle passat. El maig del 2017, sobre la base dels seus càlculs, seria el tercer més càlid des de l'any 1981, darrere dels anys 2016 i 2015 respectivament.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT