Meteo 12/05/2018

La neu segueix sent la protagonista a les cotes altes del Pirineu

Encara queda una gran quantitat de neu per desglaçar per damunt dels 2.000 metres

Marc Gassó
3 min
Imatge del Gra de Fajol des de Vallter 2000 aquest dimarts / VICENS GIBERT

BarcelonaTot i els últims temporals de pluja, la quantitat de neu al Pirineu encara és molt destacable a les cotes més altes, és a dir, encara tenim molta reserva d'aigua per desfer-se i sembla que les precipitacions no es volen aturar. De fet, aquesta nit esperem que torni a nevar amb ganes en moltes zones del Pirineu, amb una cota de neu que començarà més amunt dels 2.000 metres i baixarà ràpidament fins als 1.200 metres i puntualment per sota. Per tant, se seguirà acumulant gruix tot i acostar-se el mes de juny.

A continuació us mostrem dos gràfics que elabora l'ICGC de l'evolució del gruix de neu en diverses estacions meteorològiques del Pirineu, on ja d'entrada s'aprecia que una gran part de la temporada hi ha hagut més neu de la mitjana. Així doncs, no hi ha dubtes que ha sigut una temporada de neu espectacular. En aquest cas, hem escollit Boí i la Bonaigua, perquè són les que tenen més gruix actualment i també les que més poden acumular aquest cap de setmana.

Gràfica on es mostra l'evolució del gruix de neu a l'estació meteorològica de Boí (2.500m). / ICGC

Com s'observa en l'observatori de Boí (2.500 metres), veiem com gran part de l'hivern les situacions de nord no van afavorir aquesta zona. Tot i això, a partir del febrer es va trencar la dinàmica i borrasques de llevant amb més incidència mediterrània van aportar nevades realment abundants al Pirineu, les mateixes que ens han ajudat a recuperar els nivells dels embassaments a les conques internes catalanes. A partir del març i durant l'abril, aquesta fantàstica dinàmica va seguir i es va arribar a acumular un gruix espectacular de 340 cm a mitjans del mes d'abril, una xifra que gairebé triplicava la mitjana climàtica de gruix. Actualment ens trobem a mitjans de maig i l'estació està registrant 230 cm, que encara duplica la mitjana. Creiem que amb aquestes noves nevades que s'esperen avui a la nit i demà, el gruix podria superar un altre cop els 250 cm.

Gràfica on es mostra l'evolució del gruix de neu a l'estació meteorològica de la Bonaigua (2.250m). / ICGC

En el cas de la Bonaigua (2.250 metres), veiem com la irregularitat és més baixa i les primeres situacions de nord van deixar nevades "normals" amb acumulació de gruix cap a aquests sectors. A partir del febrer, el canvi de dinàmica no va tenir tant reflex en el cas de la Bonaigua (que és cara nord), però també va servir per seguir acumulant gruix cap a aquesta zona, amb valors molt més pròxims a la mitjana climàtica. Tot i això, igual que a Boí, també es veu un notable increment a l'abril amb gruixos que sobrepassen els 300 cm. Actualment es registren 200 cm, uns 50 cm per damunt de la mitjana. Aquesta zona creiem que fins i tot pot rebre més neu que Boí. Durant aquesta nit i demà podríem parlar de gruixos que superin de nou els 250 cm, i amb la virtut que són gairebé 300 metres per sota de Boí.

De fet, a finals de març i d'abril són l'època en què més gruix hi ha a bona part de les cotes altes del Pirineu occidental, a diferència de l'oriental, que es donen al març. Però aquest any es diferencia de la resta a causa de la persistència del gruix en un mes de maig en què sembla que no volen desaparèixer les nevades. De moment no es parla de cap rècord. Tot i això, és probable que si seguim amb una dinàmica meteorològica similar fins a finals de mes, a principis de juny podria caure algun rècord.

stats