La sequera i la manca de fred es mantindran aquest gener

Els models estacionals no indiquen canvis destacables en la posició de les borrasques i dels anticiclons a llarg termini

Tot sembla indicar que poc canviarà la situació meteorològica respecte al mes de desembre. Els models estacionals mantenen que estem davant d'un gener que serà poc fred i molt sec.

Malgrat els petits canvis de temps que tindrem els propers dies, no seran prou importants com per capgirar el panorama meteorològic. Si fem cas als mapes, el primer mes d'aquest 2016 estarà marcat per les profundes pertorbacions atlàntiques que aniran desfilant per latituds més altes. Aquest fet afavoriria que predominés el vent de ponent. Això faria que plogués amb abundància a l'oest de la península Ibèrica mentre que, per contra, l'aire arribaria molt sec a la Mediterrània. Per tant, la sequera que a bona part del país estem arrossegant des del desembre de 2011 no tindria aturador.

Un altre factor que cal tenir en compte és que el vent de ponent sol arribar escalfat a casa nostra, després d'haver creuat tota la Península. Per tant, seria d'esperar que la temperatura fos més alta del normal. De fet, els models deixen entreveure que la desviació de la temperatura mitjana mensual respecte a la mitjana climàtica podria ser de més de 2 ºC. Això no vol dir que no hagi de fer fred: estem a ple hivern i el mes de gener és el més fred de l'any. Malgrat tot, que la temperatura fos un parell de graus més alta faria que poguéssim prescindir d'algunes peces de roba d'abric.

Així doncs, males notícies per a les reserves d'aigua i per als amants del fred. Com sempre diem, com que es tracta de pronòstics a molt llarg termini, cal agafar-los amb pinces. Ara bé, la situació del mes de desembre la van encertar perfectament. A finals de gener tocarà fer-ne balanç.

Més continguts de