Publicitat
Publicitat

Com serà el desembre?

Els que frisen per l'arribada del fred hauran d'esperar. El novembre ens ha deixat pluges irregulars

El primer dia de desembre comença oficialment l' hivern meteorològic, que aglutina els mesos sencers de desembre, gener i febrer. Com començarà l'estació freda? Els que frisen per l'arribada del fred sembla que hauran d'esperar. Tot i que l'última nit ha sigut una de les més fredes de la tardor fins ara, el pròxim canvi de temps ens portarà un augment de les temperatures nocturnes durant el cap de setmana. L'inici de la setmana que ve serà molt més suau de nit i bastant similar pel que fa a les temperatures diürnes.

A més llarg termini no s'entreveuen grans canvis de masses d'aire. La setmana que ve els termòmetres es mouran poc, i si hi ha d'haver algun canvi de temperatures al voltant dels dies 9 o 10 de desembre, ara per ara és més probable que sigui en forma d' un estiuet que no d'una entrada d'aire més fred.

Aquesta idea coincideix amb les previsions de l' agència nord-americana NOAA, que pinten un desembre amb anomalies positives de temperatura en tota la península. No és una anomalia especialment marcada, però en general és més probable que el desembre sigui més suau del normal que no pas més fred. I encara hi ha un tercer indicador que apunta en la mateixa línia, les previsions de l' Agència Espanyola de Meteorologia, que concedeixen un 50% de possibilitats al fet que l' hivern sigui més suau del normal per només un 20% que sigui més fred.

Pel que fa a les pluges, el desembre començarà amb una altra regada. Entre diumenge i dilluns les pluges ens tornaran a visitar de forma general. És probable que en general plogui 5 o 10 l/m2 més, i en àmbits com els Ports i el Pirineu Oriental les pluges podrien ser-hi abundants. A llarg termini, però, no es dibuixen més tongades de pluges als mapes del temps, i els models estacionals de la NOAA pinten un desembre molt sec a bona part d'Europa. Curiosament el sud-est de la península és un dels pocs llocs on els models de la NOAA entreveuen més pluges del normal, un escenari que fa pensar que les pluges del desembre podrien arribar bàsicament per borrasques mediterrànies com la de dilluns. Les previsions de l' AEMET veuen més probable un hivern humit (40%), que no pas un hivern sec (25%).

Novembre plujós, però no arreu

El novembre ens ha deixat pluges superiors a les normals a la majoria de comarques, però segons el butlletí mensual del Meteocat això no ha passat a tot arreu. En diferents indrets de comarques com el Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el Maresme hi ha plogut fins i tot menys de la meitat del que sol fer-ho un mes de novembre normal. D'entre les precipitacions més abundants del mes destaquen: Boí, 364 l/m2; Espot, 355, i el Port del Comte, 291. Més enllà de les zones d'alta muntanya destaquen els 208 l/m2 de Rellinars o els 173 d'Espolla.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT