Com serà el setembre?

La predicció estacional de la NOAA per a aquest mes ha variat força en les últimes actualitzacions

Aquesta vegada, els diversos models estacionals coincideixen força en com serà aquest setembre pel que fa a la temperatura. Tant el model europeu com l'americà dibuixen un mes que, en conjunt, es mantindria al voltant de la mitjana climàtica, amb alguns matisos.

El model europeu pronostica un inici de setembre una mica més càlid del compte, mentre que a mitjans de mes la temperatura seria lleugerament més baixa del que és habitual. Per la seva banda, l'americà entreveu un ambient una mica més fred de l'habitual a la zona pirinenca, i a la resta del territori la temperatura seria la que pertoca en aquesta època.

La principal discrepància és en el comportament de les precipitacions. Segons la predicció del model europeu, aquest setembre seria normal o lleugerament més sec de l'habitual. Cal tenir en compte, però, que aquest mes és un dels més plujosos de l'any al conjunt del litoral i prelitoral, de manera que probablement de precipitacions destacables n'hi podria haver.

Pel que fa al model americà, els mapes actualitzats mostren un escenari radicalment diferent. Si fem cas d'aquesta predicció, caldria esperar un setembre extremadament sec al conjunt del Principat, cosa que seria una molt mala notícia per als amants dels bolets. Aquest model intueix que aquest mes estaria marcat per un centre d'altes pressions situat vora nostre, amb vent del nord-oest.

Ara bé, les anteriors actualitzacions del model de la NOAA no deien el mateix. Amb les dades assimilades entre l'1 i el 10 d'agost i entre l'11 i el 20 d'agost dibuixaven un mes lleugerament més plujós del compte.

De moment, ahir vam encetar el setembre amb xàfecs locals, però que van ser intensos. Es van arribar a acumular fins a 52 l/m² a Viladecavalls, 46 l/m² a Vilassar de Mar i 33 l/m² a Bescanó, tot i que l'estimació feta pel Servei Meteorològic de Catalunya amb les dades de radar mostra que al sud del Baix Penedès s'hi podrien haver acumulat al voltant de 100 l/m².