La nevada deixa gruixos importants al Pirineu i enfarina altres indrets

Tot i que els gruixos de neu més importants s'estan registrant al Pirineu, sobretot al vessant nord, aquest matí s'ha vist nevar al voltant dels 100 metres a punts de les comarques de Girona.

De ben segur que molts dels que viviu a Girona, a Santa Coloma de Farners o a Vic us haureu sorprès quan, de bon matí, heu vist caure alguns flocs de neu. Les nuvolades que han deixat aquestes nevades testimonials a punts de les comarques de Girona i del nord de Barcelona han acabat marxant durant el matí. Amb prou feines ha arribat a quedar el paisatge emblanquinat a indrets com Rupit, Ripoll o Sant Hilari Sacalm, amb gruixos d'1 a 3 cm.

Això ha estat l'anècdota del dia, però la nevada està sent important a bona part del Pirineu, sobretot a la Val d'Aran, al nord de l'Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà i a Andorra. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, des de divendres i fins avui a les 12 h ja s'havien acumulat 51 cm de neu al Lac Redon, 45 cm a Malniu i 38 cm a Certascan. A cotes més baixes hi havia gruixos de fins a 12 cm a Vielha i 3 cm a Sort. No cal dir que durant les últimes hores aquestes acumulacions encara han anat a més.

Què passarà les properes hores?

La nevada del Pirineu continuarà i, fins i tot, s'intensificarà. Al llarg de demà es continuaran acumulant centímetres de neu a bona part de la serralada. Com avui, les precipitacions més abundants es concentraran al vessant nord, però també acabarà nevant de manera més feble a la resta.

En tot l'episodi, és a dir, des de divendres i fins dimarts, es poden acumular més de 50 cm de neu per sobre dels 1500 metres i més d'1 metre de neu nova per sobre dels 2000 metres, tal com ho adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya.

La neu fora del Pirineu

Els últims mapes mantenen la possibilitat que de cara a la propera matinada i fins passat el migdia hi hagi alguns ruixats a punts de les comarques de Girona. Com que la temperatura tornarà a baixar força ara que el sol ja s'ha post, la cota de neu serà força baixa. Així, durant les primeres hores d'aquest dilluns pot nevar feblement per sobre dels 300 metres a punts de l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva.

A partir de mig matí la cota de neu pujarà una mica, fins a situar-se al voltant dels 500 o 600 metres. Això sí, a la tarda, quan la possibilitat de ruixats vagi clarament a la baixa, la cota de neu tornarà a situar-se a 200 o 300 metres. A banda, fins al migdia també pot nevar feblement als Ports per sobre dels 900 o 1000 metres. Fora d'aquí és complicat que hi arribin les precipitacions.

Més endavant els models meteorològics no s'acaben de posar d'acord en com evolucionarà una borrasca que hi haurà al Mediterrani occidental, és a dir, no massa lluny de nosaltres. Sembla que a partir de dijous es podria acostar, fent-nos arribar un augment de la nuvolositat i potser algunes precipitacions. Tot i això queden massa dies i la situació no és gaire clara. Caldrà anar-ho seguint.

Ventades fortes

Ben bé fins dimarts el vent serà un dels protagonistes del temps. Avui ja ha bufat amb molta força a les zones més altes del Pirineu, amb cops que han arribat fins als 129 km/h a Boí (2500) i 116 km/h a Ulldeter (2400). Això ha fet que hi hagués el fenomen del torb (una reducció important de la visibilitat a causa de la neu aixecada pel vent).

I no només això, sinó que la neu que s'enduu el vent pot arribar a caure a uns quants quilòmetres de distància (borrufa), de manera que poden acabar caient flocs de neu a punts del Prepirineu o, fins i tot, a l'extrem nord de la Catalunya Central.

Al llarg de demà es mantindrà una situació molt semblant. Hi haurà ràfegues de més de 90 km/h a zones altes del Pirineu i del Prepirineu, així com a l'Empordà i a zones de muntanya de les terres de l'Ebre i de Castelló. Fins i tot, de cara a la nit i la matinada de dilluns a dimarts el vent es podria reforça a les comarques de Girona i de l'est de Barcelona. Això farà que la sensació de fred sigui acusada.

El fred

Però sens dubte, la baixada de la temperatura serà dels fenòmens més comentats. Demà hi haurà un augment transitori dels termòmetres, especialment al sud i a ponent. Així doncs, si al migdia veieu valors de més de 15ºC al pla de Lleida o a les comarques de Tarragona i del litoral del País Valencià no us estranyi. L'aire més fred començarà a arribar de cara al vespre.

Les zones de muntanya seran les primeres que notaran la clara davallada de la temperatura. A les àrees més enclotades serà al llarg de dimarts, i sobretot la nit de dimarts a dimecres, quan es notarà el fred de ple hivern. Les glaçades seran gairebé generals, fins i tot arribaran a bona part de la costa. A més, als cims del Pirineu es baixarà per sota dels -20ºC. Aneu traient bufandes i guants, que durant tota la setmana us faran servei.

Més continguts de