Societat 15/11/2011

Tranquil·litat i seguiment desigual en les primeres hores de la vaga de metges

L'afluència de pacients als centres sanitaris catalans és més baixa que la d'un dia normal i la jornada es desenvolupa sense incidents. L'atenció als pacients greus està garantida pels serveis mínims

Ara/agències
4 min
Metges en vaga a l'Hospital de Bellvitge

BarcelonaSeguiment desigual de la primera jornada de la vaga de metges. Encara no hi ha dades oficials de seguiment de la convocatòria, però la tranquil·litat domina als centres sanitaris catalans en les primeres hores de l'aturada convocada per Metges de Catalunya. Hi ha centres d'atenció primària on no fa vaga cap metge i el servei es desenvolupa amb normalitat, mentre que en altres equipaments la participació és més significativa, tot i que en cap cas hi ha un seguiment massiu.

Uns 16.500 facultatius de 65 hospitals i 427 Centres d'Atenció Primària estan cridats a la vaga. Metges de Catalunya, convocant de l'aturada, reclama recuperar el nivell salarial i l'activitat assistencial del 2010. Una reclamació que el Govern no ha acollit i sobre la qual no es va arribar a un acord en l'única reunió de mediació celebrada entre el sindicat, les patronals i representants de la Generalitat la setmana passada.

Els serveis mínims establerts pel Departament d'Empresa i Ocupació garanteixen el funcionament normal d'urgències i tractaments oncològics i estableixen que treballi la mateixa plantilla que un festiu a la resta de serveis.

Metges de Catalunya va registrar la convocatòria de vaga el passat 4 de novembre. Des del primer moment, el seu president, Albert Tomàs, es va mostrar disposat a negociar per evitar la vaga, però va alertar que els dos requisits per arribar a un acord i desconvocar era la garantia per part del Departament de Salut que es recuperaria el pressupost del 2010, així com el nivell salarial per als metges d'aquell any.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va alertar un dia més tard que el sindicat feia reclamacions "impossibles" de complir. Entre d'altres, va assegurar que del 2010 al 2011 el govern espanyol va fer la retallada del 5% del sou dels treballadors públics, àmbit sobre el qual el Govern no pot actuar i, per tant, va dir que ells mateixos sabien que era "impossible" acomplir les seves reclamacions.

Urgències i oncològics, garantits

L'ordre de serveis mínims dictada pel Departament d'Empresa i Ocupació garanteix el funcionament normal de les urgències i de les unitats especials (cures intensives, hemodiàlisi, parts i totes les unitats d'urgència vital). També s'han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia i s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu segons el criteri de la direcció mèdica.

A més, s'hauran d'atendre a tots els malalts ingressats i s'haurà de garantir l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre d'assistència primària i extrahospitalària. En aquests centres treballarà un quart de la plantilla el primer dia de vaga i un terç en la segona jornada.

Pel que fa al servei de transport sanitari, haurà de treballar tot el personal necessari per atendre totes les urgències, els tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia, així com el necessari per a les proves que es considerin urgents. Els farmacèutics mantindran el personal per als serveis de guàrdia i nit establerts.

La resta de serveis que no s'inclouen en els anteriors funcionaran amb el mateix personal que el d'un dia festiu, excepte els centres on aquest sigui igual que la dels dies laborables, en què haurà de treballar el 50% de la plantilla.

Fonts del Departament de Salut han informat que ha de ser cada centre, amb la previsió dels metges els hagin comunicat que faran la vaga, els que han de reprogramar l'activitat que no s'atengui durant aquests dos dies. De totes maneres, han demanat als ciutadans que tinguin alguna assistència fora de les urgents programades, que per més seguretat truquin al seu centre abans d'anar-hi.

Els metges demanen "comprensió"

En una carta oberta a la ciutadania, el sindicat Metges de Catalunya ha demanat "comprensió" als ciutadans i ha lamentat les "molèsties" que la vaga convocada per dimarts i dimecres els hi pugui ocasionar. Ha assegurat que són conscients d'aquestes molèsties i per això han "intentat evitar fins al darrer moment" la convocatòria de vaga, però afegeixen que s'han vist "obligats a sortir en defensa" de la sanitat pública després de les retallades patides. Defensen que la decisió final d'anar a la vaga és "un acte de responsabilitat davant del que pot ser una pèrdua irreparable de la qualitat del sistema sanitari".

"A nosaltres no ens agrada fer vaga, som professionals vocacionals i qualsevol actuació que pugui afectar els pacients és contrària al nostre deure i a la nostra ètica professional", declara el sindicat.

Oposició majoritària de la resta de sindicats

La convocatòria d'aquesta vaga ha provocat l'oposició de la resta de sindicats i el distanciament en les negociacions que paral·lelament estaven mantenint amb l'Institut Català de la Salut (ICS) per complir la retallada de pressupost abans de que finalitzi l'any.

CCOO, UGT, CATAC i el sindicat d'infermeres Satse s'han desmarcat d'aquesta convocatòria i han assegurat que han mantingut la unitat sindical. Aquest distanciament es va fer evident el passat divendres en la darrera reunió amb l'ICS, on els quatre sindicats van mantenir una posició comuna i es van mostrar partidaris d'arribar a un acord amb l'institut si es complien una sèrie de requisits, mentre que Metges de Catalunya se'n va desmarcar.

Per la seva part, CGT ha mostrat el seu suport a aquesta vaga, però n'ha convocat una de pròpia de tots els professionals sanitaris, no només dels metges, per al proper divendres.

stats