Societat 16/05/2012

Prop de 40.000 persones es colen cada dia al metro

El percentatge de gent que no paga s'ha reduït del 6,6% al 3,4% en dos anys. Al bus el frau ha baixat del 3,2% al 2,1% i, de mitjana, es colen cada dia unes 14.000 persones

Maria Ortega
2 min
El nou sistema tarifari castiga l'usuari local esporàdic i els turistes i premia els compradors de títols de llarg termini.

BarcelonaUnes 40.000 persones viatgen cada dia en metro sense pagar. Així ho estimen les últimes dades de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), referents al 2011, que comptabilitzen setmanalment 275.690 persones que no paguen el bitllet, és a dir, una mitjana de 39.384 viatgers diaris que es colen. Aquesta xifra suposa el 3,45% del conjunt de persones que utilitzen aquest transport públic i s'ha reduït notablement en relació a la del 2009, quan TMB estimava que el 6,6% de viatgers no pagaven.

En aquell moment, es va posar en marxa un pla per perseguir el frau que, entre d'altres mesures, comportava l'increment de la presència revisors, els canvis de mecanisme als punts de validació (passar del torn a les portes) o establir punts de control intensiu que, com remarquen des de TMB, "funcionen bé, perquè a més dels controls puntuals, tenen una funció exemplificadora". Aquests controls s'apliquen a les estacions on, prèviament, s'hi ha detectat més frau.

En el cas de l'autobús, TMB xifra la gent que es cola en el 2,1% del total. Això suposa que, de mitjana, unes 14.000 persones viatgen cada dia sense abonar el bitllet. El 2009, aquesta xifra representava el 3,2% del total de viatgers. El percentatge de frau actual se situa, segons TMB, molt a prop del que ja es considera "estructural", perquè ja és "difícilment reduïble", com també passa el metro. De fet, fonts de l'empresa expliquen que tenen estudiat que a les ciutats europees mitjanes-grans, com Barcelona, el frau mitjà s'acosta al 4%.

Les xifres d'aquest estudi s'han obtingut aplicant un canvi de metodologia en les tècniques de recompte que, més enllà de la informació que faciliten els revisors, també ha utilitzat comptadors amagats, és a dir, personal de paisà que fa els recomptes darrere els punts de pagament. Aquestes persones també detecten els viatgers que utilitzen títols de transport inapropiats.

stats