SOCIETAT
Societat 24/09/2012

Treballadors de TMB escridassen Mas i Trias a les portes de la basílica de la Mercè

Adverteix que l'oferta pot ser insuficient per absorbir tota la demanda del dia de la Mercè. Els serveis mínims són d'un 33% repartits de manera irregular durant el dia per cobrir pics d'afluència com el Piromusical. Un grup de treballadors de TMB protesta a les portes de la basílica de la Mercè. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de la Generalitat, Artur Mas, han hagut de sortir protegits

Maria Ortega
4 min

BarcelonaA les 4 de la matinada ha començat la vaga al metro de Barcelona, que s'allargarà tot aquest dilluns, en plena jornada de la Mercè. S'han dictat uns serveis mínims de 33%, percentatge que es podrà distribuir de manera irregular durant tot el dia per tal de cobrir pics d'afluència, com ha sigut el cas de la tornada dels concerts del Fòrum d'aquesta matinada o la celebració del Piromusical, el vespre d'aquest dilluns.

L'ús del metro és intensiu aquests dies i circula ininterrompudament, nits incloses, des de divendres. El comitè d'empresa de TMB va decidir tirar endavant la vaga perquè rebutja que la direcció els apliqui la retallada de la paga de Nadal. Diu que ells no són funcionaris i que ja van pactar una congelació de sou.

12.00. Protestes contra l'alcalde

Els treballadors que protestaven fora de la basílica de la Mercè d'una manera molt sorollosa han tirat arròs quan sortien Xavier Trias i Artur Mas. L'alcalde de Barcelona i el president de la Generalitat han hagut de marxar protegits, perquè els manifestants també tiraven ous. S'han escoltat crits demanant la dimissió de l'alcalde.

10.15. Treballadors de TMB protesten a les portes de la basílica de la Mercè

Un grup de treballadors de TMB han mostrat el seu malestar a les portes de la basílica de la Mercè per rebre la comitiva de l'Ajuntament de Barcelona que presideix l'alcalde, Xavier Trias. A la basílica de la Mercè també s'hi ha desplaçat el president de la Generalitat, Artur Mas. Un grup d'unes 200 persones, entre les quals també hi ha treballadors de Parcs i Jardins, així algun membre del moviment 15-M, han protestat en el moment en què feien acte de presència les autoritats.

8.30. TMB assegura que han superat "el primer punt crític" de la vaga

El primer tinent alcalde de Barcelona i president de TMB, Joaquim Forn, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que "el primer punt crític" de la vaga, la tornada dels concerts del Fòrum aquesta matinada de dilluns, s'ha "superat" de manera satisfactòria. Forn ha explicat que s'ha retardat el desallotjament de l'estació de metro del Fòrum una mica més tard de les quatre de la matinada, hora en què estava prevista l'inici de la vaga, i ha remarcat que no hi ha hagut "excessives aglomeracions", sinó en la línia dels altres anys. Forn ha recordat que els altres punts crítics seran entre les 12.00 hores del migdia i les 15.00 hores de la tarda, i especialment a les 21.00 hores, amb el Piromusical. "El Piromusical és un dels actes més importants, I mirarem d'augmentar el servei de metro a partir de les 21.00 hores", ha assegurat Forn que, no obstant, recomana que els usuaris no tinguin el metro com a primera opció durant el dia d'avui.

7.30. Poques incidències en les primeres hores de la vaga

Segons informa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), la situació a la xarxa de metro és tranquil·la i s'estan complint els serveis mínims establerts. Aquesta matinada, l'afluència de passatgers s'ha concentrat a l'estació El Maresme / Fòrum de la línia 4, a la sortida dels concerts que se celebraven al recinte del Fòrum per la Mercè. Entre les quatre i un quart de sis de la matinada, s'han regulat els accessos per evitar que se sobrepassés la capacitat de les andanes.

TMB ha advertit que l'oferta dels serveis mínims pot ser insuficient per absorbir la demanda normal del dia de la Mercè.

Els serveis mínims marcats són del 33% si bé la distribució té en compte l'experiència de fluxos de passatge a la xarxa de metro en anteriors diades festives semblants i procura concentrar la capacitat de transport en les franges i les zones en què es preveu més afluència.

TMB ha advertit que l'oferta d'aquests serveis mínims pot resultar insuficient per absorbir la demanda normal del dia de la Mercè, en què se celebren actes multitudinaris com el Piromusical. Es recomana seguir les indicacions que donin la megafonia, les pantalles i el personal de la xarxa, en cas d'aglomeracions.

D'altra banda, la convocatòria de vaga comporta que avui no funcionin el Telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, serveis que depenen de Metro pel que fa al manteniment.

Ús de transports alternatius

Davant d'aquest panorama, l'Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans que en la mesura que els sigui possible es desplacin a peu, en bicicleta -amb el Bicing- o en transports alternatius al metro, com els Ferrocarrils o els autobusos. Així mateix, la Guàrdia Urbana reforçarà la seva presència als carrers i als punts on es preveu més afluència de públic per garantir el correcte desenvolupament de la festa de la Mercè i per minimitzar les incidències i les afectacions que es puguin derivar de la vaga.

Davant d'aquest panorama, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha fet una crida a la ciutadania perquè "s'omplin de paciència" davant els possibles efectes de la vaga. Conscient que la protesta generarà "problemes" i "dificultats" pel que fa al trasllat de la gent per la ciutat, sobretot en el desallotjament del públic que assisteixi al Piromusical que tancarà la Mercè, Trias confia que els treballadors del metro compliran els serveis mínims decretats.

Contra la retallada de la paga de Nadal

Els sindicats rebutgen de ple que la direcció els apliqui, com ja els ha anunciat, la retallada de la paga de Nadal en aplicació del reial decret aprovat pel govern espanyol del PP per l'àmbit de la funció pública. Asseguren que ells no són funcionaris i que ja van pactar amb l'empresa una congelació salarial pels anys 2012 i 2013.

El comitè d'empresa va decidir tirar endavant la vaga aquest dijous després d'una reunió que va acabar "molt malament", segons va afirmar a l'ACN el president del comitè d'empresa, Javier del Río, que va afegir que l'empresa no va acceptar cap de les propostes dels treballadors. En la trobada, TMB els va proposar avançar-los la paga d'estiu del 2013 a finals d'aquest any per compensar la retallada de la paga de Nadal, i a l'estiu vinent cobrar la del Nadal de forma avançada i així respectivament. Els treballadors no ho van acceptar i aquest diumenge el comitè d'empresa ha confirmat a l'ACN que la vaga tira endavant.

stats