ciència
Societat 01/06/2011

Els micos prenen males decisions, i ho lamenten com els humans

Un nou estudi demostra que els micos rhesus són conscients dels errors que cometen i intenten no repetir-los en el futur. L'estudi es basa en les reaccions dels primats jugant a paper, pedra, tisora

Redacció
2 min
Un mico rhesus al zoo de Pequin / JZ85

BarcelonaEls humans tendim a pensar que som els únics éssers sensibles capaços de penedir-nos, una emoció que ens ajuda a evitar cometre els mateixos errors. Ara, un nou estudi demostra que els micos de l'espècie rhesus també desenvolupen un sentiment similar a la decepció o el penediment en algunes situacions.

Segons publica la revista Time, dos investigadors de la Yale School of Medicine van ensenyar a un sèrie de primats d'aquesta espècie el popular joc infantil paper, pedra, tisora. Els micos aconseguien un recipient ple de suc si guanyàvem, una recompensa inferior si empataven amb l'investigador i res si perdien. Segons Daeyeol Lee i Abe Hiroshi, professors de neurologia i responsables de l'estudi, els micos van demostrar que lamentaven els errors comesos. Cada vegada que perdien, intentaven reproduir en la partida següent el gest que havia guanyat en l'anterior. Així, si la pedra de l'investigador vencia les tisores del mico, en la propera ronda el primat gesticulava pedra. La reacció va suggerir que els micos eren capaços d'analitzar els resultats anteriors i imaginar-ne un de diferent si variaven la seva conducta, segons els investigadors.

En un segon experiment, Lee i Abe van enregistrar la funció neuronal dels primats mentre estaven jugant, per analitzar com es registrava el penediment en el cervell. Els resultats van demostrar que quan els micos perdien, augmentava l'activitat en dues regions del cervell associades amb els components racionals i emocionals del penediment: el còrtex prefrontal, que s'associa amb la memòria, i l'orbitofrontal, que s'associa amb l'aspecte emocional del penediment.

Els doctors Lee i Abe esperen que els seus descobriments puguin ser utilitzats per tractar pacients que pateixen trastorns psicològics relacionats amb el penediment patològic, com ara malalties mentals que els condueixen a obsessionar-se amb les decisions preses que no han reportat bons resultats. “El lament i el penediment són molt útils, normalment, ja que ens ajuden a detectar les decisions que condueixen a mals resultats”, va dir Lee en un comunicat. “Però a vegades el lament pot ser molt perjudicial”.

stats