Societat 17/01/2019

Migra Studium busca 100 famílies per acollir persones refugiades a Barcelona

Denuncien que l'espera per fer l'entrevista oficial d'asil ha passat de quatre setmanes a sis mesos

Acn
2 min
Imatge d’una de les manifestacions fetes a Barcelona en el marc de la campanya  en favor de l’acollida de refugiats Casa Nostra Casa Vostra.

BarcelonaLa Fundació Migra Studium busca 100 famílies de Barcelona per acollir persones refugiades un màxim de tres mesos a casa seva. Durant aquest període, l'ONG donarà suport pràctic a l'acolliment i la persona refugiada rebrà formació laboral i classes de llengua. El motiu de la demanda és l'augment del nombre de persones que volen demanar asil "en un sistema col·lapsat sense capacitat per donar resposta a les sol·licituds", segons ha explicat la directora de l'entitat, Mari Carmen de la Fuente.

Segons l'entitat s'ha produït un increment "inacceptable i injust" del temps d'espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional i l'entrevista oficial d'asil, que ha passat de tres o quatre setmanes a sis mesos, "cosa que aboca aquestes persones a viure al carrer o a anar als albergs municipals", ha explicat De la Fuente.

Moltes de les persones que arriben a Catalunya ho fan "totalment desemparades, sense xarxa social", i l'experiència demostra que "un ambient familiar les reconforta i les ajuda a afrontar els passos següents amb més seguretat", ha indicat la directora de l'entitat. Les famílies acollidores han de tenir temps i una habitació disponible, i es poden posar en contacte amb l'entitat a través de la seva pàgina web. La majoria de les persones per acollir són homes i joves sol·licitants d'asil, i d'origen molt divers, ha indicat De la Fuente.

La xarxa d'acolliment es va posar en marxa el 2017, i el 2018 ja hi va haver 21 famílies que van acollir 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l'equip professional de l'entitat i de persones voluntàries que acompanyen tot aquest procés. El 90% de les persones acollides han trobat casa i feina, i totes les famílies han valorat positivament l'experiència, segons ha explicat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig.

"Per a mi ara és un fill més"

Una de les 21 famílies que van acollir el 2018 és la família Bonmatí Baurier, que van tenir a casa seva durant alguns mesos Ibrahim Surry, un noi de Guinea que va arribar amb pastera a Itàlia i va venir a Barcelona a sol·licitar l'asil. Va quedar fora dels programes d'acollida i després de dormir als albergs municipals va acabar al carrer. Surry va fer un curs de cuina i va trobar feina com a ajudant. Actualment continua treballant en un restaurant i viu autònomament en un pis.

Blanca Baurier, la mare de la família, ha exposat que els va impactar positivament la reacció dels seus fills. "Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a l'Ibra, que és com l'anomenem a casa". Baurier ha explicat que el noi "és com un fill més", els continua escrivint diàriament, els caps de setmana va a sopar a casa seva i es mostra molt agraït. "Nosaltres hem après moltes coses d'ell i encara en volem aprendre moltes més", ha afegit. Després de l'Ibrahim, la família va acollir un noi nicaragüenc del setembre al desembre de l'any passat.

La Fundació Migra Studium és una entitat social fundada el 2003 per la Companyia de Jesús per oferir suport pràctic, acompanyament social i hospitalitat a persones refugiades i migrants vulnerables. Compta amb un equip de professionals i voluntaris per oferir un servei de primera acollida, assessorament legal, formació laboral, cursos de llengua i suport educatiu per a famílies i infants.

stats