Societat 29/04/2018

Milers de meduses omplen les platges de Barcelona i Tarragona

Són de la mateixa espècie gairebé innòcua que fa dues setmanes omplia les platges de la Costa Brava

Ara
2 min
La platja de Barcelona, plena d'exemplars de Velella Velella

BarcelonaMilers de meduses de l'espècie 'Velella velella' omplen la sorra les platges de la costa central i la Costa Daurada, incloent-hi les de Barcelona i Tarragona, tal com ja va passar fa dues setmanes a la Costa Brava. Des de l'Ajuntament de Barcelona asseguren que no són tòxiques ni urticants, que el mar mateix s'encarregarà d'endur-se-les i que no faran cap actuació per treure-les ni tallaran els accessos a les platges. L'Ajuntament de Tarragona, en canvi, té la intenció de retirar-les els propers dies, segons informa l'ACN.

Aquests animals, de fet, no són meduses, són colònies d'hidrozous que s'ajunten en col·lectius que semblen meduses de color blau intens i que es mouen en grup. El biòleg Eduard Marquès assegura que aquesta espècie és habitual de la costa oest dels Estats Units però que es pot trobar en aigües interiors de la costa catalana, segons l'ACN. Tot i això, tant ell com els veïns dels pobles afectats afirmen que no n'havien vist mai tantes com les últimes setmanes.

El paisatge d'aquests dies a la costa catalana és més habitual a les aigües tropicals i és comú trobar-ne en grups importants a la costa oest dels Estats Units. Marquès creu que tot plegat es podria deure a una combinació de factors. Els darrers dies a la zona ha predominat el vent de component sud, i sobretot el garbí. Una situació que, combinada amb una "eclosió" significativa d'aquesta espècie mar endins pot haver provocat que els corrents les hagin conduït fins a la costa. Aquests organismes tenen una mena de vela i neden en superfície.

Un altre factor que podria haver-hi influït és l'increment de la temperatura i de l'acidificació de l'aigua. Marquès detalla que l'any 2015 es va registrar un fenomen semblant al delta de l'Ebre. Tot i el que afirma l'Ajuntament de Barcelona, encara que no es tracta d'una espècie perillosa, sí que pot desprendre substància urticant, però no pot travessar la pell. Convé que els tentacles, que són petits, no toquin les mucoses ni els ulls.

stats