SISTEMA SANITARI
Societat 16/09/2012

El ministeri de Sanitat proposa més recentralització

El ministeri de Sanitat estudia que Hisenda compri els medicaments directament als proveïdors farmacèutics en lloc que ho facin les autonomies. La mesura recentralitzadora inquieta la Generalitat.

Joan Serra
2 min
Un farmacèutic comprova l'estoc de medicaments d'un establiment de Barcelona.

BARCELONAEn la primera compareixença al Congrés com a ministra de Sanitat, Ana Mato ja va apuntar el camí de la recentralització amb una targeta única per a tot el sistema estatal de salut, una central de compres de medicaments i productes sanitaris i un calendari de vacunes únic per a tot l'Estat. Ara el ministeri planteja una nova mesura en aquesta línia. Sanitat estudia que sigui el ministeri d'Hisenda qui pagui directament als proveïdors del sector -laboratoris farmacèutics i empreses de tecnologia sanitària- i després descompti la despesa a les comunitats autònomes. Sanitat argumenta que la fórmula financera evitaria que les autonomies continuïn acumulant factures sense pagar amb els proveïdors.

La proposta va avançar-la el director general de la cartera de Serveis i Farmàcia, Agustín Rivero, durant la seva intervenció a Santander en un acte amb els representants de la indústria farmacèutica. "L'objectiu és que les empreses sàpiguen que se'ls pagarà perquè serà Hisenda qui pagarà", va afirmar Rivero. Portaveus de Sanitat van assegurar ahir a l'ARA que la nova fórmula encara està "en estudi" i en una fase "molt incipient", i que els canvis que es puguin proposar inclourien Catalunya. De fet, Rivero va expressar dijous que Hisenda encara no s'ha pronunciat.

Sanitat entén que el mecanisme de pagament també incentivaria la participació del sector en els concursos de compra centralitzada de medicaments que prepara Sanitat, un dels projectes que Mato aixopluga sota el paraigües de la reducció de despesa. Els primers concursos de la central de compres s'han d'activar a l'octubre i seran per adquirir els principis actius de gran consum hospitalari. Portaveus de Sanitat recordaven que les mesures preses tenen la voluntat "d'estalviar diners".

Experts en economia de la salut fan una lectura crítica de les intencions de Sanitat. Jaume Puig-Junoy, professor del departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), discuteix que hagi de ser Hisenda qui pagui directament als proveïdors: "Convé separar la bondat d'una central de compres de medicaments del mecanisme de pagament. Fins i tot en el cas que una central de compres fos adequada per raons econòmiques, que no crec que sigui així, el mecanisme de pagament detraient els diners de les comunitats autònomes només és un pas més o una excusa per a la recentralització", raona Puig-Junoy, que acaba de publicar el llibre Qui tem el copagament? El professor de la UPF recorda que "el mecanisme que proposa Sanitat prendria a les comunitats autònomes la competència de la gestió del pagament i faria dels laboratoris un creditor preferent, sense cap justificació econòmica". Portaveus del departament de Salut de la Generalitat van apuntar ahir que una mesura d'aquestes característiques no tindria "cap sentit" perquè el model vigent a Catalunya ja és vàlid.

stats