Societat 23/12/2011

El ministeri de Sanitat espanyol no recomanarà l'extracció de les pròtesis mamàries

L'Estat espanyol acusa les autoritats sanitàries franceses, que han demanat l'extracció dels implants, de no aportar arguments científics per fer-ho. A Catalunya hi ha 450 dones que els porten

Efe
3 min

MadridL'Estat espanyol, com la resta de països comunitaris, no variarà les recomanacions que ja ha fet respecte a les pròtesis mamàries Poly Implant Prothese (PIP), malgrat la crida que el govern francès ha fet a les dones que les porten perquè se les retirin.

Així ho ha comunicat a Efe el secretari general de Sanitat en funcions, Alfonso Jiménez Palacios, que ha intervingut en una reunió, via audioconferència, amb autoritats sanitàries d'altres països de la UE per coordinar les accions que havien d'emprendre després de l'anunci del govern francès .

L'executiu francès ha recomanat avui que s'extreguin les pròtesis PIP encara que aquestes no hagin mostrat signes de deteriorament, després d'advertir que algunes d'elles contenen un tipus de silicona industrial d'ús no mèdic.

Però Alfonso Jiménez ha subratllat que les autoritats sanitàries franceses no han aportat arguments científics rigorosos que justifiquin un canvi de les recomanacions que ja s'han fet a Europa a totes les dones que s'han implantat aquestes pròtesis.

El secretari general de Sanitat en funcions ha explicat que, durant la reunió, les autoritats sanitàries europees han analitzat totes les dades disponibles, però sobretot han demanat a França que aportés les dades que han justificat aquest canvi d'actitud i la crida a totes les dones que s'han implantat aquest tipus de pròtesi perquè se les retirin.

La conclusió a què han arribat les autoritats, segons la mateixa font, és que no hi ha dades noves que justifiquin un canvi en el decàleg de recomanacions que ja es van fer.

En aquest sentit, les recomanacions de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris incideixen en la importància que les portadores de pròtesis PIP contactin amb el seu metge per sotmetre's a un seguiment adequat que inclogui control ecogràfic anual, o amb una freqüència més gran si el cirurgià ho creu convenient.

La retirada de la pròtesi només és aconsellada en aquells casos en què es detecti o sospiti la ruptura d'aquesta, segons aquestes recomanacions.

En el cas de les dones a les quals ja se'ls hagi retirat aquesta pròtesi, no se'ls recomana un seguiment especial, encara que si l'implant estava trencat o mostrava signes de fuga de gel a través de la carcassa, aquesta informació s'ha de tenir en compte en les revisions, i vigilar en particular l'aparició de nòduls limfàtics.

"No hi ha dades noves per canviar aquestes recomanacions", ha corroborat a Efe Alfonso Jiménez després d'escoltar les argumentacions de les autoritats sanitàries franceses, que al seu judici no han aportat dades "objectivables" ni científiques que justifiquin un canvi d'actitud.

El ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha encarregat diversos informes, a l'Organització Mèdica Col·legial i a la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica i Reparadora, per tal de conèixer amb exactitud el nombre de dones que a Espanya s'han pogut implantar aquest tipus de pròtesis.

En el mateix sentit treballarà l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), amb la finalitat de coordinar totes les actuacions amb la resta de països de la UE, segons ha explicat el secretari general de Sanitat en funcions.

A més d'aquests estudis "urgents" sobre les pròtesis mamàries, les autoritats sanitàries espanyoles han mantingut contactes bilaterals amb els diferents estats membres de la Unió Europea.

L'objectiu d'aquests contactes ha sigut el d'intercanviar informació i coordinar "totes les accions que resultin adequades".

El departament que dirigeix Ana Mato ha pres aquesta decisió després de les notícies aparegudes en diversos mitjans de comunicació sobre possibles problemes relacionats amb aquestes pròtesis (PIP).

Aquests implants estan retirats del mercat des del març, després que les autoritats franceses detectessin que estaven fabricats amb un gel de silicona diferent de l'exigit i després que hi hagués sospites sobre la seva vinculació amb alguns casos de càncer de mama.

La Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica (SECPRE) va aconsellar ahir a les dones amb implants mamaris PIP que se sotmetin a una revisió i que "davant el mínim signe o dubte de possible trencament de les pròtesis, aquestes siguin extretes".

stats